Prostaatklachten onderschat en daardoor onderbehandeld

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
23 september 2014

Een in de Verenigde Staten grote uitgevoerde studie heeft aangetoond dat mannen tussen de 45 tot 70 jaar niet bijtijds te horen krijgen dat zij goedaardige prostaatvergroting hebben, waardoor zij in veel gevallen te laat worden behandeld.

De onderzoekers van de Universiteit in Ann Arbor, Michigan, analyseerden in 2014 bijna 20.000 mannen in deze leeftijdscategorie. Bijna 50% van deze mannen hadden plasklachten in de vorm van LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms). Zelfs 41% van deze groep had matige tot ernstige klachten hiervan. Van deze laatste groep kreeg slechts 10% een behandeling. Dit wijst dus op een groot percentage van niet of onderbehandelde mannen.

Mogelijk ligt de oplossing in een ‘self-care management’ strategie. Hierbij neemt de patiënt overeenkomstig zijn klachten zelf het initiatief voor diagnostiek en behandeling. ‘Self-care management’ betekent dat patiënt goed wordt geïnformeerd over de aard van zijn aandoening en hoe ermee om te gaan. Deze eigen ‘awareness’ moet hen dus worden bijgebracht door een ter zake deskundig specialist, wat behoort tot de taken van de uroloog.

Lees verder over prostaatklachten

Prostaatklachten herkennen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op