Hoe kunnen mannen prostaatklachten herkennen?

Dr. Peter Vegt Uroloog Andros Clinics
25 april 2022

‘Hoe kan ik prostaatklachten herkennen? Vanaf welke leeftijd speelt dit? Wanneer is prostaatonderzoek wenselijk?’ Vraagt een van onze lezers zich af. Onze uroloog dr. Peter Vegt geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Hoe herken ik prostaatklachten?

Prostaatklachten veroorzaken dikwijls problemen met plassen. Zoals bijvoorbeeld veel en vaak plassen. Of juist moeite hebben met plassen.

Plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting

De prostaat is een orgaan dat een rol speelt bij de voorplanting door mannen. Vanaf de leeftijd van 40 tot 50 jaar kan de prostaat gaan groeien. Hierdoor wordt de plasbuis iets dicht gedrukt. Dit kan leiden tot een minder krachtige urinestraal. Als de prostaat verder groeit kan dit ook klachten geven zoals veel een vaak aandrang hebben om te plassen.

Zelf prostaatkanker herkennen in een vroeg stadium bijna onmogelijk

Er zijn geen klassieke klachten die in een vroeg stadium wijzen op het ontstaan van prostaatkanker. Veelal hebben mannen met prostaatkanker geen symptomen of klachten. Als er wel klachten zijn, dan zijn die moeilijk te onderscheiden van de klachten van een goedaardige prostaatvergroting. Vaak wordt prostaatkanker ‘per toeval’ vastgesteld als er onderzoek wordt gedaan naar andere klachten.

Vanaf welke leeftijd ontstaan prostaatklachten?

Vanaf de leeftijd van 40 tot 50 jaar kunnen deze klachten ontstaan. Bij de meeste mannen neemt de prostaat in grootte toe vanaf deze leeftijd. Hierdoor kan de blaas geprikkeld raken en kan minder urine opslaan. Ook kan het plassen moeilijker gaan doordat de prostaat tegen de plasbuis aandrukt.

Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken?

Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium. De uitslag is meestal binnen enkele dagen bekend.

Lees meer over PSA waarde

Als ik geen klachten heb, betekent het dan dat de prostaat gezond is?

Nee, veelal hebben mannen met prostaatkanker geen symptomen of klachten. Zeker niet in een vroeg stadium.

Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt meestal niet opgemerkt als de vergroting geen plasklachten geeft.

Wanneer is prostaatonderzoek nodig?

Regelmatige controle op prostaatkanker is wenselijk als er prostaatkanker in de familie voorkomt. Of als tussen de 45 en 50 jaar een afwijkende PSA waarde is geconstateerd.

Controle bij prostaatkanker in de familie

Een jaarlijkse controle wordt geadviseerd voor mannen bij wie in de familie prostaatkanker voorkomt (14% van alle mannen).

Prostaat onderzoek leeftijd: tussen 45 en 50 jaar eenmalig PSA meten

Onderzoeken hebben uitgewezen dat een prostaat onderzoek zijnde het eenmalig PSA meten tussen de 45 en 50 jaar zeer indicatief kan zijn voor de noodzaak tot verdere regelmatige (jaarlijkse) controle.

Lees blog ‘wanneer is regelmatige controle voor prostaatkanker wenselijk?’

Wat doet Andros Clinics voor de prostaat?

Andros is de grootste urologische kliniek. Jaarlijks bezoeken meer dan 10.000 cliënten onze klinieken. Al sinds 2004 bieden we urologische zorg aan mannen. Andros is gespecialiseerd in het behandelen van prostaatklachten en het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker.

Omdat we gespecialiseerd zijn in specifieke mannenaandoeningen is er veel aandacht voor innovatie op dit vlak. Zoals bijvoorbeeld de unieke ‘precisiediagnostiek’ voor prostaatkanker. Waarbij we betrouwbaarder, veiliger en op een voor u minder belastende wijze kunnen vaststellen of er sprake is van prostaatkanker, de ernst hiervan en hoe deze behandeld moet worden.

Andros staat voor medische zorg waarbij de cliënt centraal staat. Met de juiste (zo min mogelijk belastende) behandeling op het juiste moment.

 

Lees verder over prostaatklachten

Doe de zelftest: ‘heb ik prostaatklachten?’

 

Heeft u een idee voor ‘vraag van de maand’?

Heeft u een vraag die ‘vraag van de maand’ zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron of prostaatkanker? Mail uw vraag aan onze redactie via info@andros.nl onder vermelding van ‘vraag van de maand’. De ‘vraag van de maand’ wordt anoniem gepubliceerd.

Neem contact met ons op