Prostaatkankerdiagnoses blijft 20 procent achter

Andros Clinics logo
24 september 2020

Als gevolg van de COVID-19-crisis is het aantal nieuwe kankerdiagnoses in maart, april en mei 20-25 procent lager dan in de eerste twee maanden van het jaar. In juni, juli en augustus is het aantal kankerdiagnoses vergelijkbaar met voorgaande jaren. Dit blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van diagnoses uit de landelijke pathologiedatabase PALGA.

De daling komt waarschijnlijk doordat mensen tijdens de COVID-19-pandemie minder snel met klachten naar de huisarts gaan, samen met een stagnatie van het verwijzingsproces naar het ziekenhuis en uitgestelde diagnostiek in het ziekenhuis. Toch raden deskundigen aan mogelijke klachten of aandoeningen snel met de huisarts te bespreken. Door drie maanden lang minder diagnoses zijn er inmiddels minstens vijf duizend diagnoses nog niet gesteld, terwijl vroegtijdige opsporing soms van essentieel belang is.

Voor urogenitale kanker is de afname sinds week 9 tot week 29 het grootst voor kanker aan de mannelijke geslachtsorganen, waaronder prostaatkanker en teelbalkanker (30 procent). Bij huidtumoren daalde het aantal kankerdiagnoses in de periode maart, april en mei uiteindelijk met meer dan de helft. De meeste gevallen van huidkanker zijn niet levensbedreigend en komen voor bij ouderen die huisartsbezoek mijden vanwege angst voor COVID-19.

Flink minder diagnoses prostaatkanker

Bij prostaatkanker is de daling groot en dit aantal diagnoses blijft ongeveer 20 procent lager dan eerder. Mogelijk wordt dit verklaard door de terughoudendheid bij mannen zonder of met milde symptomen/klachten, die zich eerder wel bij de huisarts meldden voor een PSA-test, maar dit bezoek aan de huisarts vooralsnog uitstellen. “Dat is uiterst onverstandig”, zegt Kees van den Berg; voorzitter van de Prostaatkankerstichting. “We zien dat het aantal diagnoses van prostaatkanker nog steeds maar 80 procent is van de normale aantallen. Ook daar waar er geen duidelijke klachten zijn is het wenselijk om de dialoog met je huisarts te blijven onderhouden.”

“Komt prostaatkanker in je familie voor en wil je weten of dit voor jou een verhoogd risico betekent of ben je boven de 50 jaar en overweeg je je PSA te laten meten? Neem dan contact op met je huisarts om je goed voor te laten lichten. En bespreek ook de mogelijkheden bij een eventuele behandeling. Een aantal centra is gespecialiseerd in de diagnostiek en de behandeling van prostaatkanker”.

Bron(nen): Gezondheidsnet, Integraal Kankercentrum Nederland

Andros Clinics logo
Laatste update: 24 september 2020

Neem contact met ons op