Praten over prostaatkanker nog steeds taboe

Andros Clinics logo
3 december 2018

Drie op de tien Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder zouden niet openlijk over prostaatkanker praten, als ze daarmee te maken zouden krijgen. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van het Reinier Haga onder 1065 mannen. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat 83 procent van de respondenten die tot de verhoogde risicogroep behoren (60 jaar en ouder) graag elke twee jaar preventief onderzocht wil worden op prostaatkanker.

Praten over seksualiteit en intimiteit na een diagnose van prostaatkanker zou voor veel mannen lastig zijn, mochten ze met de ziekte (43 procent) worden geconfronteerd. Ook het kennisniveau over de prostaat blijkt gebrekkig: ruim een derde van de respondenten weet niet wat de belangrijkste functie van de prostaat is. Een enkeling denkt zelfs dat de prostaat een klier onder de oksel is.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Jaarlijks krijgen meer dan honderdduizend mensen in Nederland de diagnose. Dat zullen er door de vergrijzing steeds meer worden. Het onderzoek is gedaan in het kader van de Movember-maand, waarin veel aandacht is voor onder meer prostaatkanker en teelbalkanker.

Bij het Andros Centrum voor Prostaatkanker Precisiediagnostiek wordt zeer open, transparant en informatief over prostaatklachten en prostaatkanker gepraat door zowel onze ervaren urologen als de ervaren verpleegkundigen. Zo wordt het taboe rond prostaatkanker grotendeels weggenomen.

Lees verder over prostaatkanker

Bron SKIPR

Andros Clinics logo
Laatste update: 3 december 2018

Neem contact met ons op