Fitness en prostaatkanker

Is fitness goed bij prostaatkanker? Het is al lang bekend dat goede conditie tot een betere overleving van (ook uitgezaaide) kanker leidt. Dit is ook het geval met prostaatkanker en enkele studies hebben dit ook aangetoond.

Als een man onder behandeling is voor uitgezaaid prostaatkanker is zijn overlevingskans beter als hij tijdens de behandeling een actief fitnessprogramma volgt. Enkele jaren geleden is in een in Australië uitgevoerde pilot studie aangetoond dat een intensief oefenprogramma niet alleen veilig en uitvoerbaar is maar ook een betere overleving met zich mee bracht. Dit heeft geleid tot de goedkeuring van een wereldwijde studie die tot doel heeft om deze initiële gunstige bevindingen te bevestigen.

De studie, genaamd Global Action Plan 4 Global Prostate Cancer (GAP4) zal door 150 onderzoekers wereldwijd worden uitgevoerd. Het ligt in de bedoeling om bijna 1.000 patiënten in drie verschillende continenten in de studie in te sluiten. Al deze patiënten, die aan voortgeschreden prostaatkanker lijden, zullen een intensief oefenprogramma volgen, dat is aangepast van het niveau van hun fysische conditie. Deze studie wordt ondersteund door de Stichting Movember, een liefdadigheidsinstelling die wereldwijd grote fondsen verzameld voor de ondersteuning van prostaatkankeronderzoek.

Lees meer over prostaatkanker en leefstijl

Lees verder over prostaatkanker

Symptomen prostaatkanker ontstaan (te) laat 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 28 maart 2018

Neem contact met ons op