Betere overleving prostaatkanker door bewegen

In het leidinggevend tijdschrift European Urology is in 2017 een studie verschenen waarin het effect van fysieke inspanning wordt bestudeerd in relatie tot het overleven met een gelokaliseerd prostaatcarcinoom.

Het gaat over een studie die tussen 1992 en 2011 is uitgevoerd bij meer dan 7.000 mannen bij wie een vroeg stadium van prostaatkanker was gediagnosticeerd. Als mannen regelmatig bewogen of lichamelijke oefeningen deden was de kans op overlijden tijdens de studieduur (10 jaar) 31-37% lager.

Dit is toch wel een belangrijke bevinding en past in het huidige beeld dat algemene fitheid een belangrijke factor kan zijn om bij (prostaat)kanker beter te overleven. Overigens betrof het bewegen bij 73% van deze mannen een dagelijkse wandeling en slechts bij 5% intense fitness. Bewegen en een goede lichamelijke conditie blijft bij kanker dus belangrijk.

Lees meer over prostaatkanker

Lees meer over leefstijl

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op