Brochure: HIFU- behandeling

Bij u is de diagnose prostaatkanker gesteld en samen met uw behandelend arts is gekozen voor een HIFU-behandeling.

Wat is een HIFU behandeling?

HIFU staat voor High Intensity Focused Ultrasound en is een geavanceerde gerobotiseerde behandeling. Bij HIFU worden hoge-intensiteit geluidsgolven op één punt in de prostaat gericht om de tumor en het weefsel rondom de tumor te vernietigen. De energie van de golven zorgt ervoor dat de tumorcellen worden vernietigd door de hitte. Bij deze ingreep wordt het onderlichaam verdoofd met een ruggenprik.

Dit is een focale therapie, dus een prostaat sparende operatie waarbij alleen het aangedane kwaadaardige deel wordt behandeld. En waarbij niet gesneden wordt.

Voordelen van de HIFU-behandeling

  • Minimaal invasief. De behandeling is een minimaal invasieve methode.
  • Eén sessie. HIFU wordt in één sessie uitgevoerd.
  • Lokale verdoving. De ingreep wordt uitgevoerd onder lokale verdoving (ruggenprik) en lichte sedatie.
  • Behouden levenskwaliteit. De kwaliteit van leven blijft behouden en is gunstiger in vergelijking met andere behandelingen.
  • Dagbehandeling. De ingreep vindt plaats in dagbehandeling, waardoor opname in het ziekenhuis niet nodig is.
  • Precieze behandeling. Dankzij moderne beeldvormende technieken, zoals MRI-fusie, kan het te behandelen gebied nauwkeurig worden bepaald.
  • Geen bestraling. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling of radiotherapie.
  • Behandeloptie bij terugkeer. HIFU is ook mogelijk bij terugkeer van de tumor na uitwendige of inwendige bestraling.
  • Vervolgbehandeling mogelijk. Na focale therapie is altijd nog een tweede focale behandeling, of een traditionele behandeling zoals chirurgische volledige prostaatverwijdering of radiotherapie mogelijk.
  • Herhaalbaar. De behandeling kan na zes maanden opnieuw worden uitgevoerd.

Uw afspraak voorbereiden

Om de HIFU – behandeling uit te kunnen voeren hebben we uw medewerking nodig. Wij vragen u verschillende zaken voor te bereiden. Het is daarom belangrijk dat u onderstaande informatie aandachtig doorneemt.

Preoperatieve screening (POS)

Voorafgaand aan de behandeling heeft u een preoperatieve screening met de anesthesioloog. Voor deze screening stuurt Andros u een digitale vragenlijst toe. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst volledig ingevuld terugstuurt aan de anesthesioloog.

Indien de anesthesioloog nog aanvullende informatie nodig heeft of als u zelf in de vragenlijst heeft aangegeven nog contact te willen dan wordt u hiervoor telefonisch benaderd.

Toestemmingsverklaring

Voordat de operatie kan plaatsvinden is het belangrijk dat u het informed consent formulier aandachtig doorneemt en toestemming geeft voor de operatie.

Het informed consent formulier moet volledig ingevuld zijn voordat de ingreep kan plaatsvinden. Het formulier vindt u in uw persoonlijke Andros portaal.

Nuchter

Vanaf middernacht vóór de behandeling mag u niet meer eten of drinken. U mag wel heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee of koffie. Let op: gebruik geen melk of andere zuivelproducten en voeg geen suiker toe aan uw drankje.

Om ervoor te zorgen dat uw darmen goed leeg zijn, is het belangrijk dat u Microlax, een laxeermiddel inneemt. Dit doet u de avond voor de behandeling.

Antibiotica

Het is belangrijk dat u de avond voor de behandeling start met antibiotica. Een uur voor de ingreep neemt u nogmaals antibiotica in. In totaal slikt u een week antibiotica.

Vesicare

Tenslotte is het belangrijk dat u de avond voor de behandeling Vesicare inneemt, een middel ter voorkoming van blaaskrampen.

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie?

Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts of u moet stoppen.

Staat u onder controle van de trombosedienst, laat dan op de werkdag voor de HIFU behandeling een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 1.7. Als dat niet het geval is, neem dan contact met ons op.

Vaak mag u twee dagen na de behandeling weer starten met het gebruik van bloedverdunnende medicatie. Overleg dit altijd met uw arts of met de trombosedienst.

Checklist

  • Vul de vragenlijst preoperatieve screening volledig in.
  • Vul de toestemmingsverklaring volledig in.
  • Zorg ervoor dat u vanaf middernacht voor de behandeling niet meer gegeten hebt. Water, thee of koffie mag wel.
  • Start de avond voor de behandeling met antibiotica en vesicare.
  • Als u bloed verdunnende medicatie gebruikt, overleg dan met uw arts of u moet stoppen.

Wat kunt u verwachten op de dag van de behandeling

Voordat de behandeling van start gaat heeft u een gesprek met de specialist, de arts die de HIFU – behandeling uitvoert. Tijdens dit gesprek vertelt de arts u precies wat er gaat gebeuren. Ook beantwoordt hij of zij eventuele vragen die u nog heeft. Daarna wordt gestart met de behandeling.

Lokale verdoving

Na het gesprek met de uroloog gaat u op de behandeltafel liggen, de verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer. Daar ziet u de anesthesiemedewerker, die blijft voortdurend bij u. U krijgt een injectie in de onderrug om uw onderlichaam volledig te verdoven.

Daarnaast krijgt u via een infuus sedatie toegediend, hierdoor wordt u slaperig. De anesthesiemedewerker bewaakt (onder supervisie van de anesthesioloog) tijdens de behandeling de belangrijke vitale functies van uw lichaam zoals uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in uw bloed.

Katheter

Omdat uw onderlichaam volledig verdoofd is, merkt u niet of uw blaas vol raakt. Bovendien kan uw prostaat door de behandeling opzwellen, waardoor de plasbuis wordt dichtgedrukt. De katheter zorgt ervoor dat de urine goed kan weglopen. Deze katheter blijft in ieder geval één week zitten en wordt er tijdens de controle afspraak door de verpleegkundige uit gehaald. Klik hier om de brochure ‘Verblijfskatheter na HIFU te openen. 

HIFU – behandeling

Nadat u lokaal verdoofd bent, begint de uroloog met de HIFU-behandeling. U ligt op uw rechterzij, en er wordt een probe in het rectum ingebracht. Met deze probe wordt de prostaat in beeld gebracht, zodat het apparaat een nauwkeurige 3D-reconstructie kan maken van de prostaat en het te behandelen gebied. Vervolgens start de geavanceerde gerobotiseerde HIFU behandeling, waarbij hoogfrequente geluidsgolven de tumor en het weefsel rondom de tumor vernietigen. De totale HIFU behandeling duurt ongeveer 2 uur.

 

Als de HIFU – behandeling is beëindigd wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier kunt u bijkomen van de behandeling en controleert de verpleegkundige hoe het met u gaat.

Zodra de anesthesioloog akkoord geeft voor uw ontslag, mag u naar huis, vaak is dit ongeveer 2 uur na de behandeling. U mag na de ingreep niet zelf naar huis rijden, we adviseren u om iemand ter begeleiding mee te nemen of vervoer te regelen.

Na de behandeling

Om complicaties te voorkomen, adviseren wij u om na de behandeling deze leefregels te volgen.

  • Drink minimaal twee liter vocht per dag.
  • Drink minimaal een week geen alcohol.
  • Het is belangrijk dat u na de behandeling voldoende vezelrijk voedsel eet zodat de ontlasting tot 6 weken na de behandeling zacht blijft.
  • Vermijd in ieder geval de eerste paar dagen zwaar lichamelijk werk of werk waarbij u uw buikspieren aanspant. Til niet meer dan 10 kilo.
  • De eerste drie weken na uw behandeling mag u niet zwemmen of in bad. Douchen mag wel.
  • Lees de brochure ‘Verblijfskatheter na HIFU‘ goed door

Bijwerkingen en complicaties

Na de behandeling kunnen één of meerdere bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen komen vaker voor na de behandeling en verdwijnen vaak vanzelf weer.

  • Het is normaal dat u na de HIFU behandeling wat bloed verliest bij de urine; ook bij het sperma kunt u de eerste tijd wat bloed of bruine verkleuring aantreffen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Indien u veel bloed blijft verliezen, neem dan contact op met onze kliniek.
  • Branderig of pijnlijk gevoel bij plassen. Ook kan het voorkomen dat u wat vaker moet plassen of uw plas moeilijker kan ophouden. Deze klachten gaan normaal gesproken binnen enkele dagen of weken vanzelf over.
  • Om een urineweginfectie te voorkomen slikt u voorafgaand aan de behandeling antibiotica. Het kan toch nog voorkomen dat u een urineweginfectie krijgt. Neemt u in dit geval contact met onze kliniek op.
  • Tenslotte kunt u pijn ervaren tijdens de ontlasting, dit komt omdat er dan meer druk op uw prostaat komt. Ook deze klachten gaan vanzelf voorbij.

Neem altijd contact op als u:

  • koorts krijgt (boven de 38 °C);
  • moet braken;
  • niet meer kunt plassen of de katheter verstopt raakt;
  • u hevig bloed verliest met stolsel in de urine.

Hoe neemt u bij bovengenoemde complicaties contact op?

  • Bij een complicatie na de ingreep neemt u buiten openingstijden direct contact op met het spoednummer 026 – 389 06 82 van Andros Clinics. Dit telefoonnummer is 24×7 bereikbaar. De telefoniste zal u rechtstreeks in contact brengen met uw behandelend arts.
  • Bij een complicatie na de ingreep en binnen openingstijden, neemt u direct contact op met het algemene nummer 026 – 389 17 53 van Andros Clinics. We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.

Na de behandeling is het ook mogelijk dat er één of meerdere complicaties optreden. De kans op deze complicaties liggen bij een HIFU behandeling lager dan bij andere therapieën zoals een operatie en bestraling.

Mogelijke complicaties van HIFU-behandeling:

  • Erectiestoornissen: ongeveer 20% van de mannen ervaart erectiestoornissen na de HIFU-behandeling.
  • Vernauwing van de plasbuis: bij 24% van de patiënten treedt op lange termijn een vernauwing van de plasbuis op.
  • Fistelvorming: zeer zelden (0,6%) ontstaat er een opening tussen de endeldarm en de plasbuis.

Controle en follow-up

Na de behandeling wordt uw PSA-waarde elke drie maanden gecontroleerd. Daarnaast krijgt u jaarlijks een MRI van de prostaat.

Na 12 maanden worden biopten afgenomen om te beoordelen of de behandeling succesvol was. Ook later kan het nodig zijn opnieuw biopten af te nemen om het effect van de behandeling te controleren.

Indien nodig kan een aanvullende behandeling worden uitgevoerd. Dit geldt niet alleen voor HIFU, maar ook voor andere behandelingen zoals een radicale prostatectomie of bestraling.

Kosten

Vooralsnog wordt de HIFU-behandeling niet door uw zorgverzekeraar vergoed. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de betaling. De kosten voor de behandeling bedragen €12.000 en dienen vóór de behandeling te worden voldaan. U ontvangt hiervoor een factuur.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

Adres, route en parkeren

Andros Clinics Rijswijk – Den Haag

Madame Curielaan 10
2289 CA Rijswijk
Parkeren: met blauwe kaart 2 uur gratis rondom kliniek of betaald bij Q-park Hoornwijck
Plan route naar kliniek
Plan route naar Q-park

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Versie: 15 april 2025
Download de brochure:
Download de brochure