Toch PSA testen? Screening vermindert overlijden aan prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
22 september 2017

In het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine verscheen op 5 september 2017 een statistische analyse van twee grote studies waarbij de uitkomst van screening voor prostaatkanker werd vergeleken met het niet systematisch hierop screenen.

Het betreft de ERSPC (European Randomized Study for Screening of Prostate Cancer) en de PLCO (Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer trial) studie. Het eerste onderzoek werd in Europa uitgevoerd en het tweede in Amerika.

Eerdere eenvoudige statistische analyses hebben aangetoond dat de ERSPC studie een voordeel aangaf voor screening ten aanzien van uiteindelijke mortaliteit aan prostaatkanker. Dit was destijds niet het geval in de PLCO studie.

De auteurs, leidinggevende statistici en clinici uit Amerika hebben nu een speciale statistische, maar toch representatieve analyse uitgevoerd van beide studies met gebruikmaking van zogenaamde mean lead time (MLT) evaluatie. Deze techniek kon op beide studies worden toegepast. Op basis van deze nieuwe statistische analyse kwamen de auteurs tot de conclusie dat de ERSPC en de PCLO studies een duidelijk bewijs leverden dat systematische screening voor prostaatkanker zoals in deze studies toegepast, het overlijden aan prostaatkanker duidelijk vermindert.

Dit is dus een argument om toch de PSA waarde tijdig te laten controleren. Andros adviseert een PSA uitgangswaarde vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar.

Lees meer over PSA waarde

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op