Chronische prostaatontsteking en prostaatkanker

Prostatitis is de naam voor “ontsteking” (ook inflammatie genoemd) in de prostaat. Dergelijke ontstekingen komen zeer frequent voor en verlopen meestal zonder klachten.

Tekenen van chronische prostaatontsteking zijn:

  • drukkend gevoel en pijn in de onderbuik en in de liesstreken,
  • pijn in de bekkenbodemregio,
  • frequent plassen en branderig gevoel bij plassen,
  • pijn tijdens of na zaadlozing.

Klachten in hun chronische vorm kunnen bijzonder vervelend en aanhoudend zijn en zijn dikwijls (zeer) moeilijk te behandelen.

Nu verscheen er in 2014 een studie in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Cancer vanuit het prestigieuze John Hopkins ziekenhuis in Washington. Hierin werd aangetoond dat ook bij asymptomatische chronische prostaatontsteking meer prostaatkanker voorkomt. De relatie prostaatontsteking – prostaatkanker was al langer bekend maar deze studie heeft dit nu nog eens statistisch onderbouwd aangetoond. Dit bevestigt het standpunt dat vele urologen innemen dat zeker bij chronische prostatitis en klachten de prostaat regelmatig (1x per jaar) urologisch onderzocht moet worden.

Lees verder over chronische prostaatontsteking

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op