Relatie prostaatkanker en statines wederom onderzocht

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
11 september 2017
 Het onderzoek naar de al of niet beschermende werking van statines (cholesterolverlagende medicijnen) met betrekking tot het terugdringen van kankermortaliteit en dus ook het overlijden aan prostaatkanker blijft een ‘work in progress’.

In 2017 is in de Journal of Clinical Oncology, een leidend tijdschrift op het gebied van kanker, is een Deens onderzoek verschenen waarin 31.790 patiënt zijn betrokken. 7.365 patiënten stierven aan prostaatkanker en 11.800 aan andere doodsoorzaken. Het effect van het gebruik van statines na de diagnose prostaatkanker is onderzocht.

De onderzoekers kwamen na een statistische analyse van deze grote patiëntengroep tot de conclusie dat het gebruik van statines ná de diagnose prostaatkanker was verbonden met de verminderde mortaliteit (sterfte) aan prostaatkanker.

De onderzoekers konden echter niet concluderen dat er een definitief causaal (oorzakelijk) verband is tussen beiden. Hun gegevens betreffen een statistische vaststelling die toch wel enige klinische implicaties kan hebben voor het gebruik van statines. De discussie over statines en prostaatkanker wordt dus voortgezet.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op