Prostaatkankeroperaties concentreren voor beter resultaat

De aard van de behandeling van prostaatkanker kan sterk variëren, van niet actief ingrijpen en ‘active surveillance’ tot een verwijdering van de prostaat. Dit hangt af van de het soort tumor en de mate waarin deze gevorderd is.

Bij Andros worden geen operatieve ingrepen noch bestraling uitgevoerd. Dat stelt de Andros urologen in staat om bij prostaatkanker onafhankelijk en zonder enige druk, het juiste moment van behandeling vast te stellen, samen met u de juiste behandeling te bepalen. Is een ingreep nodig? Ook dan kunnen we u verder helpen want we werken samen met de meest ervaren ziekenhuizen voor de desbetreffende behandeling.

Betere resultaten door concentratie

Het is aangetoond dat resultaten van RALP: robot-geassisteerde laparoscopische prostatectomie behandeling beter worden als een arts een operatie vaker uitvoert. Op dit moment worden de robotoperaties in nog bijna 30 ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. We zijn de mening toegedaan dat dergelijke ingrepen veel beter gecentraliseerd kunnen worden. Veel urologen in de reguliere ziekenhuizen stribbelen tegen uit angst een stuk zorg te verliezen. Wij kunnen het voortouw nemen en laten zien dat concentratie werkelijk gerealiseerd kan worden. Daarom zijn wij diverse samenwerkingen aangegaan op het gebied van prostaatkankerbehandelingen.

Robotoperaties op één locatie

Wij hebben intentieovereenkomsten gesloten met de drie netwerken die wij zien als de meest veelbelovende om in de nabije toekomst de centrale netwerken te worden voor alle radicale prostatectomieën in Nederland. Dit zijn:

  • Anser (ErasmusMC, LUMC, Maasstad Ziekenhuis, OLVG, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en Haaglanden MC)
  • Prostaatcentrum Zuidoost Nederland (RadboudUMC, CWZ en Catharina Ziekenhuis)
  • Prostaatkankernetwerk AVL (AVL, AMC/VUmc, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis en Ziekenhuis St Jansdal)

Al deze netwerken zullen de robotoperaties centraliseren op één locatie (resp. Maasstad, CWZ en AVL).

Samenwerken

Het is ons doel met deze samenwerking onze proactieve bijdrage te leveren aan de concentratie van prostaatkankerbehandeling in Nederland. Door de samenwerking kunnen we cliënten goed begeleiden naar de beste centra voor de betreffende behandeling. In de samenwerking zullen we ook uitwerken hoe we zorgen dat de behandelresultaten van eerste intake tot nazorg gemeten worden, zodat we zowel diagnostiek als behandeling continu kunnen blijven verbeteren. Uiteraard besluit de cliënt zelf waar hij uiteindelijk geopereerd wil worden en zal Andros ook zorgen voor een juiste begeleiding naar een eventueel ander ziekenhuis.

Het is onze verwachting dat we door het zetten van deze stap een positieve bijdrage aan de kwaliteit en inrichting van de zorg aan mannen die behandeld moeten worden voor een gelokaliseerde prostaatkanker kunnen leveren.

 

Lees verder over prostaatkanker behandelingen

Ervaren chirurg mag prostaat verwijderen Telegraaf 2018

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 9 juli 2018

Neem contact met ons op