Prostaatkanker en waakzaam afwachten (active surveillance)

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
13 december 2016

Active surveillance (waakzaam afwachten) bij laag en middelmatig risico prostaatkanker wordt steeds meer toegepast. Recent is er een studie verschenen over de manier waarop active surveillance in Zweden wordt aangewend.

Prostaatkanker en active surveillance in Zweden

De incidentie van prostaatkanker in Zweden is het hoogst ter wereld. Uit deze studie blijkt dat nu meer dan 90% van de mannen met een laag en middelmatig prostaatkanker kiezen voor active surveillance. Dit is een toename van 60 tot 85% in de studieperiode die liep van 2009 tot 2014. De auteurs besluiten de studie met de opmerking dat active surveillance nu de meest voorkomende vorm van behandeling van laag risico prostaatkanker is in Zweden.

Op wereld niveau

Dit is op wereldniveau absoluut niet het geval. Zeker in Amerika loopt de toepassing van active surveillance nog achter ook al heeft een recente richtlijn van de ASCO (American Society of Clinical Oncology) dit ook aanbevolen voor Amerikaanse patiënten bij wie een laaggradig prostaatcarcinoom wordt vastgesteld.

In Nederland

In Nederland worden de hoge percentages van Zweden ook bij lange niet gehaald. Bij Andros staat active surveillance hoog in het vaandel: 60% van de patiënten die bij het Andros Precisiecentrum voor Prostaatkanker Diagnostiek de diagnose prostaatkanker krijgen, behoren tot de categorie van laag en middelmatig risico en krijgen dan ook de active surveillance benadering.

Lees meer over active surveillance

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op