Prostaatkanker en metformine

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
13 september 2016

Heeft metformine invloed op de ontwikkeling van prostaatkanker? Metformine is een geneesmiddel tegen suikerziekte dat op brede schaal wordt gebruikt. Nu heeft een Fins onderzoek de relatie onderzocht tussen metformine en de ontwikkeling van prostaatkanker.

Relatie ontdekt tussen prostaatkanker en metformine

De onderzoekers vonden dat de mannen die vóór de behandeling van prostaatkanker metformine gebruikten er uiteindelijk slechter vanaf kwamen dan de mannen die dit niet gebruikten.

Meer agressieve prostaattumoren

In het onderzoek blijkt dat mannen die metformine gebruiken meer agressieve tumoren hebben en ook een grotere kans hebben om aan prostaatkanker te overlijden. Het verschil was opmerkelijk.

Opzet van de studie

Deze Finse studie werd uitgevoerd bij meer dan 1.000 mannen die vóór de diagnose prostaatkanker metformine gebruikten. Zij ondergingen allen een radicale prostaatverwijdering voor hun prostaatkanker. De nacontrole was langdurig: 8,6 jaar. En in die periode ging het minder goed met de mannen die vóór de operatie metformine hadden gebruikt dan de mannen die dit niet hadden gebruikt.

Hoger risico om te overlijden

Het risico om uiteindelijk te overlijden aan prostaatkanker was 81% hoger bij mannen die voorafgaand aan de operatie metformine hadden gebruikt. Dit komt omdat bij deze mannen hooggradiger dus meer agressieve prostaatkankerafwijkingen in de verwijderde prostaat werden gevonden waardoor de curatieve intentie van de ingreep verminderde.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op