Prostaatkanker en koffie ‘Italiaanse stijl’

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
18 december 2017

Onlangs verscheen er een merkwaardig artikel in de International Journal of Cancer, een gerespecteerd wetenschappelijk tijdschrift waarin werd aangetoond dat mannen die meer ‘Italiaanse stijl’ koffie dronken hiervan een beschermend effect ondervonden tegen de latere ontwikkeling van prostaatkanker.

Al eerder was in een laboratorium aangetoond dat cafeïne duidelijke antiproliferatieve (groei) en anti metastatische (uitzaaiingen) effecten had op prostaatkanker cellijnen. In het onlangs gepubliceerde onderzoek is bij een groep van meer dan 5.000 Italiaanse mannen het voorkomen van prostaatkanker gerelateerd aan hun koffiegebruik.

De groep die meer dan drie kopjes koffie (espresso of mokka) per dag dronken, hadden na een follow-up van 4,2 jaar een duidelijk lagere incidentie van prostaatkanker vergeleken met degenen die minder koffie dronken. Bij de groep mannen bij wie geen prostaatkanker werd vastgesteld, had bijna 30% een hogere koffieconsumptie tegenover slechts 14% van de mannen bij wie wel prostaatkanker was gediagnosticeerd. Hieruit blijkt dat meer dan twee koppen koffie per dag gepaard met een duidelijke reductie (52%) op de ontwikkeling van prostaatkanker. Dit komt neer op meer dan 90 gram ‘Italiaanse stijl’ koffie per dag. Koffie is dus zeker goed voor de prostaat.

Lees verder over prostaatkanker

 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op