Prostaatkanker en kaalheid

Kale mannen hebben een grotere kans om te overlijden aan prostaatkanker. Dit blijkt uit een studie uit 2016 die is uitgevoerd door het National Cancer Institute, Bethesda, U.S.A. en is gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Na onderzoek van meer dan 4.000 mannen met kaalheid is men tot de conclusie gekomen dat de kans om te sterven aan prostaatkanker 56% hoger lag. De mogelijke oorzaak hiervan zou kunnen liggen in overlappende pathofysiologische mechanismen die hebben te maken met het ontstaan van prostaatkanker en kaalheid. Zowel prostaatcellen als haarfollikels zijn gevoelig voor het mannelijk hormoon testosteron.

Dit betekent echter niet dat mannen die kaal zijn zich nu veel meer zorgen moeten maken. Het verschil is weliswaar significant maar blijft toch klein. De auteurs concluderen daarom ook dat er geen aparte screeningsprogramma’s moeten worden opgestart voor de vroege detectie van prostaatkanker bij kale mannen. Maar het is toch een waarschuwende bevinding.

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op