Prehab vóór radicale prostatectomie

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
15 februari 2016

Prehab is een nieuw woord. Dit wil zeggen dat hersteloefeningen van functies die bij een kankeroperatie in het gedrang kunnen komen al vóór de operatie worden behandeld. Zo leert iemand al opnieuw slikken voordat hij aan keelkanker wordt geopereerd en worden armoefeningen al aangeleerd voordat een vrouw uitgebreid aan borstkanker wordt geopereerd of bestraald.

Op gelijkwaardige wijze zou men al vóór een radicale prostatectomie (de totale verwijdering van de prostaat voor kanker) kunnen beginnen met oefeningen om na de operatie sneller en beter controle te krijgen over de urine. Na een radicale prostaatverwijdering moet de patiënt immers opnieuw leren plassen en de urine leren ophouden. Meestal worden hiervoor na de operatie bekkenbodemspieroefeningen voorgeschreven.

Nu is er een tendens om deze oefeningen al vóór de operatie te starten. Bekkenbodemspieroefeningen zouden dus voorafgaand aan de ingreep kunnen worden aangeleerd door een fysiotherapeut die is hierin gespecialiseerd is. Dit gebeurt al in enkele centra maar officiële structurele programma’s zijn echter nog maar weinig voorhanden. Dit is dus iets om mee te geven aan mannen die een radicale prostatectomie moeten ondergaan.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op