Mediterraan dieet beschermt tegen kanker

Duitse epidemiologen en voedselspecialisten hebben in 2017 in het tijdschrift Nutrients een studie gepubliceerd over meta-analyse van de waarde van het Mediterraan dieet ter preventie van alle kankermortaliteit.

Deze meta-analyse heeft alle studies dienaangaande uit de wetenschappelijke medische literatuur geanalyseerd. Uiteraard moest deze literatuur aan strikte wetenschappelijke kwaliteit voldoen. Uiteindelijk kwam dit neer op 83 publicaties over 2.130.753 mensen.

De conclusie van deze analyse is dat het constante gebruik van een Mediterraan dieet statistisch aanleiding gaf tot een verminderde kans op overlijden aan kanker. Dit betrof verschillende soorten kanker maar vooral ter preventie van darmkanker.

Op zich is dit een gunstige bevinding. Gezond eten en een gezonde levensstijl (bewegen) kunnen het lichaam beschermen tegen het ontstaan van maar ook het overlijden aan kanker.

Lees verder over prostaatkanker

Symptomen prostaatkanker ontstaan (te) laat 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op