Wat betekent het keurmerk ‘groene vinkje’ voor prostaatkanker?

Wat betekent het keurmerk ‘groene vinkje’ voor prostaatkanker? Het keurmerk het groene vinkje bestaat al jaren niet meer. Toch zien we dit vervallen keurmerk nog regelmatig terug op internet. Het groene vinkje werd vroeger gebruikt om de kwaliteit aan te duiden van de geleverde prostaatkankerzorg door de verschillende ziekenhuizen.

Destijds hoorde het groene vinkje bij de ‘Patiëntenwijzer Prostaatkanker’, een initiatief van de Prostaatkankerstichting en NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Het keurmerk werd toentertijd toegekend als een ziekenhuis voldeed aan bepaalde voorwaarden. Het initiatief is al geruime tijd gestopt. Zowel het keurmerk als de bijbehorend website ‘Patiëntenwijzer Prostaatkanker’ bestaan niet meer.

Ondanks dat het keurmerk niet meer bestaat, zien we online het groene vinkje nog wel eens langskomen op websites van ziekenhuizen en op bijvoorbeeld Independer. Er is na het groene vinkje geen ander keurmerk gekomen. Mannen zijn dus aangewezen op hun eigen oordeel bij het maken van hun keuze waar ze hun eventuele prostaatkanker willen laten opsporen of behandelen.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 20 april 2019

Neem contact met ons op