Jeugdacné en prostaatkanker

Al langer bestond het vermoeden dat jongemannen die in hun adolescentie een ernstige vorm van acné hadden, een groter risico hadden om later prostaatkanker te ontwikkelen. Een duidelijke bevestiging was echter tot op heden niet voorhanden. Deze bevestiging is nu dichterbij gekomen door een grote studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer.

Het betreft een groot Zweeds onderzoek waarbij meer dan 240.000 mannen zijn geanalyseerd op het voorkomen van kanker en de eventuele relatie met jeugd acné. De mannen waren allen geboren tussen 1952 en 1956, een tijd waar in Zweden tijdens de (verplichte) militaire dienst werd vastgesteld of er een ernstige vorm van jeugd acné (door de bacterie propionibacterium acnes) aanwezig was.

De mannen zijn dus meer dan vijftig jaar gevolgd en bij hen is het voorkomen van prostaatkanker statistisch geanalyseerd met het voorkomen van jeugd acné. Hierbij kwam naar voren dat mannen die in een jeugd een infectie van de acné bacterie hebben gehad latere een duidelijk grote kans hadden voor de ontwikkeling van prostaatkanker. Bij diagnose hadden zij bovendien een meer voortgeschreden vorm van prostaatkanker. De relatie tussen de acné bacterie en prostaatkanker is hiermee duidelijker aan het licht gesteld.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 19 januari 2018

Neem contact met ons op