‘Het was een agressieve prostaatkanker, ik koos voor bestralen’, mijn ervaring met Andros

12 augustus 2023
Patiënt vertelt

Wim Gooijer, 60 jaar, bezocht Andros in 2021 met een te hoge PSA waarde. Zijn PSA was verdubbeld in een jaar tijd. Er werd een agressieve prostaatkanker gevonden.

Sinds mijn 50ste laat ik mijn PSA elk jaar meten. Ik ben kraanmachinist geweest en dan heb je gezondheidskeuringen. Toen ik daarmee stopte ben ik wel door gegaan met het bloedonderzoek via de huisarts. Bij toeval las ik online eens een artikel over plasklachten, de prostaat en PSA waarde. Ik heb toen verzocht om PSA aan het onderzoek toe te voegen.

PSA meer dan verdubbeld

In januari 2021 was die PSA waarde plotseling meer dan verdubbeld. Zelf had ik daar niets van gemerkt. Ik voelde me gezond en had nergens last van. Mijn huisarts wilde me doorverwijzen naar het lokale ziekenhuis maar ik zei ‘wacht maar even, ik ga me er eerst zelf in verdiepen’.

Nieuwe manier van onderzoek

Toen ik online naar informatie zocht, kwam ik op de website van Andros terecht. Die zijn echt gespecialiseerd in de prostaat en prostaatkanker. Ik zag ervaren artsen en mooie reviews. Ook die nieuwe manier van onderzoeken sprak mij aan, met het prikken via de huid in plaats van via de darm. Ik vroeg bij de huisarts een doorverwijzing naar Andros, zij kende dat niet.

Ik koos voor brachy therapie

Helaas bleek ik een agressieve prostaatkanker te hebben. Ik koos voor brachy therapie want mijn vrouw en ik blijven graag nog even stoeien. Deze bestraling geeft minder kans op nare gevolgen qua plassen en potentie. Ik kreeg de brachy therapie in het AVL ziekenhuis.

Met de MRI beelden konden ze heel precies de radioactieve staafjes plaatsen omdat ze wisten waar het tumorweefsel zat. De radioactiviteit werkt nog een jaar door. Na 2 weken kon ik alweer werken. Ik heb geen last van complicaties, alles werkt nog goed. Na 3 maanden werd ik weer naar Andros terug verwezen.

Kijk naar mij! Ik had ook geen klachten

Ik zeg nu tegen mijn omgeving: ‘Laat je PSA testen’. Dan reageren ze met: ‘Maar ik heb nergens last van’. Dan zeg ik: ‘Kijk naar mij! Ik had ook geen prostaatklachten, maar dat wil nog niet zeggen dat je geen probleem met je prostaat hebt’.

Lees meer ervaringen

Lees verder over prostaatkanker

Lees verder over PSA waarde

Neem contact met ons op