Gleason score versus Grade Group

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
27 november 2019

Gleason score versus Grade Group, wat is het verschil? Bij een prostaatbiopsie worden stukjes weefsel uit de prostaat geprikt. Dit weefsel wordt naar het laboratorium gebracht voor microscopisch onderzoek door de patholoog. Uit dit onderzoek blijkt of er prostaatkanker is gevonden en als dit het geval is, wordt hierbij de mate van agressiviteit bepaald. Deze wordt momenteel uitgedrukt in een Gleason score. Sinds 2016 is voor deze gradering ook een andere classificatie: de Grade Groep.

Gleason score

De Gleason score is een getal tussen 6 en 10. Hoe minder de kankercellen lijken op normaal prostaatweefsel, hoe hoger dit getal. En hoe kwaadaardiger de tumor.

Deze score bestaat uit een optelsom van 2 getallen. Vaak is niet al het prostaatkankerweefsel even agressief. De meest agressieve kankercellen krijgen de maximale score 5. De minst agressieve kankercellen krijgen de minimale score 3.

De patholoog bekijkt het weefsel onder de microscoop en kijkt welke score het meeste voorkomt. Dit noteert hij als het eerste getal van de optelsom. De score die daarna het meeste voorkomt, is het tweede getal. De uiteindelijke Gleason-score is dan bijvoorbeeld 3+4=7 of 5+3=8 .

Dus, hoe hoger de totaalscore, hoe gevaarlijker de prostaatkanker in kwestie is. Een voorbeeld is Gleason 7 (4+3) of Gleason 7 (5+2). In beide gevallen is de totaalscore hetzelfde (7) maar in het tweede geval is er kankerweefsel met de meest ernstige score (5) gevonden. Dit is dus een slechtere vorm.

Aan de hand van de Gleason score kan de uroloog uitleg geven over het gedrag van de tumor, welke behandeling tot de mogelijkheid behoren en de mate van overlevingskansen.

Grade Groep (GG)

Sinds 2016 wordt de mate van prostaatkanker ook uitgedrukt in een andere classificatie. De zogenaamde Grade Groep. De Grade Groep (GG) loopt van 1 tot en met 5. De verwachting is dat deze gradering voor meer duidelijkheid bij de patiënt zorgt.

Deze groep gradering is voor de urologische dagelijkse praktijk veel bruikbaarder. Graad 1 groep is onschuldig en hoeft meestal geen behandeling. Dit geldt ook soms voor graad 2. Graad groep 3, 4 en 5 moeten wel altijd behandeld worden waarbij echter de uitkomst van de behandeling en dus de de prognose echter steeds minder goed wordt naarmate de graad stijgt.

Overzicht Grade Group

Grade Group Prostaatkanker Andros Clinics

Lees verder over prostaatkanker

 

 

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Laatste update: 27 november 2019

Neem contact met ons op