Daling sterfte door prostaatkanker tussen 1980 en 2014 in VS

Tussen 1980 en 2014 is de borst- en prostaatkankersterfte in de Verenigde Staten enorm gedaald: borstkanker met een derde en prostaatkanker met bijna 22%. Er waren echter grote variaties in de verschillende staten in de V.S. Overigens wordt gemeld dat deze daling ook geldt voor andere landen.

De studie werd gepubliceerd in het januari nummer 2017 van de Jama (Journal of American Medical Association). In deze publicatie worden ook veel andere kankers vermeld en vooral de grote afname in de het overlijden aan testiskanker door het toepassen van een veel effectiever therapie.

Ook het overlijden aan baarmoederkanker was sterk verminderd. Andere sterfte aan kankers, zoals lever- en pancreaskanker of lymfklierkanker verminderde echter nauwelijks. De oorzaak voor afname in kankermortaliteit wordt toegewezen aan betere preventie en goeduitgevoerde screeningsprogramma’s. Deze zijn blijkbaar niet gelijkwaardig verdeeld over de V.S.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op