Heeft het aantal orgasmes invloed op het ontstaan van prostaatkanker?

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
8 september 2016

In de spreekkamer krijg ik als uroloog veel vragen over de invloed van leefstijl op de ontwikkeling van prostaatkanker. Bijvoorbeeld de vraag: “heeft het aantal orgasmes bij een man invloed op het ontstaan van prostaatkanker?”.

Is er een relatie tussen ejaculatie frequentie en het risico op prostaatkanker?

In de literatuur bestaat hierover een opmerkelijke studie Deze sterke studie is verricht onder een populatie van 31.925 patiënten van verschillende gezondheidscentra. Er werd onderscheid gemaakt tussen de leeftijdsgroepen van 20-29 jaar, 40-49 jaar en de opvolgende jaren. Zij kregen gevalideerde vragenlijsten. Uiteindelijk hebben 3.839 van de 31.925 mannen de diagnose prostaatkanker gekregen. De studie kwam tot de volgende bevindingen.

Minder ejaculaties naarmate de leeftijd vordert

De eerste bevinding van de onderzoekers is een sterke afname van de ejaculatie frequentie met vordering van de leeftijd. Bij mannen in de groep 20-29 jaar had 57% meer dan 13 ejaculaties per maand. Tussen de 40-49 jaar was het percentage veel lager: 32%.

Vaker prostaatkanker bij minder ejaculaties

Om de precieze verbanden tussen verschillende variabelen( ejaculatie en het voorkomen van prostaatkanker) zo exact mogelijk te bepalen werd met een multivariabele analyse de hazard ratio berekend. Deze ratio voor “het voorkomen van prostaatkanker” was beduidend hoger (statistisch significant) bij minder ejaculaties. Zowel voor de jonge groep (20-29) als voor de oudere groep (40-49).

Lager risico bij meer dan 21 ejaculaties per maand

Bij een ejaculatie frequentie van meer dan 21 keer per maand werd een lager risico op prostaatkanker geconstateerd dan bij mannen met de frequentie tussen 4-7 keer per maand. Dit geldt voor beide leeftijdsgroepen. Het is de vermelding waard dat omstandigheden en variabelen zoals het meten van PSA en prostaat biopsieën gelijk waren gesteld om foutieve correlaties te elimineren.

Orgasmes voor een gezonde prostaat

Deze bevinding is een additioneel argument voor de nuttige rol van de ejaculatie frequentie ten aanzien van het ontstaan van prostaatkanker. Mogelijk speelt een betere orgaanconditie en mindere concentratie van zuurstof radicalen ( mogelijk betrokken in het ontstaan van kankerprocessen) hier een rol in.

Lees meer over prostaatkanker

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op