Steeds minder mensen overlijden aan de gevolgen van kanker. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dit najaar. De kankersterfte onder mannen is met een derde afgenomen, bij vrouwen met bijna een kwart.

Roken grootste risico

Ondanks dat er nog altijd veel onderzoek wordt gedaan naar de genezing van kanker, zegt Marsja Meijer (KWF Kankerbestrijding) dat de grootste winst te halen is met preventie. Jaarlijks krijgen 100.000 mensen kanker en overlijden er 44.000 patiënten. „Roken is de grootste risicofactor voor het krijgen van kanker. 20 procent van de kankersterfte is gerelateerd aan roken.” Betere voorlichting zou hier iets aan kunnen veranderen.

Sterfte door longkanker bij mannen met kanker gedaald

In 2015 was 34 procent (24 duizend) van alle sterfgevallen onder mannen aan kanker te wijten en daarmee was het de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen. De kankersterfte is onder mannen, sinds de piek in 1987, met meer dan een derde afgenomen. Dit hangt mede samen met de afname van long- en maagkanker. Sinds het begin van de jaren vijftig is vooral het aandeel van de sterfte aan maagkanker in de totale kankersterfte bij mannen van 30 procent naar ruim 3 procent gedaald.

Aandeel van prostaatkanker nagenoeg gelijk gebleven (11 procent)

Longkanker is nog steeds de meest voorkomende soort bij mannen die overlijden aan kanker. Het aandeel mannen dat hieraan overlijdt is een stuk kleiner geworden. Het daalde van 38 procent eind jaren tachtig naar 26 procent in 2015. Sinds tien jaar is darmkanker na longkanker bij mannen de meest voorkomende vorm bij sterfte aan kanker (12 procent). In de afgelopen 20 jaar is het aandeel van prostaatkanker nagenoeg gelijk gebleven (11 procent).

Aandeel van een kanker in kankersterfte Mannen 1950-2015 % tov alle kwaadaardige nieuwvormingen

Bron: CBS en Metro

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief