De ziekte van Peyronie (kromstand van de penis)  is een littekenvorming die is ontstaan in de schacht van de penis. Het gevolg is dat de penis bij erectie kromt, wat niet alleen pijn kan veroorzaken maar ook de seks kan bemoeilijken of zelfs verhinderen.

Operatie

De behandeling van deze ziekte is meestal chirurgisch. Het littekenweefsel wordt dan weggesneden, waardoorde penis bij erectie weer een rechtere vorm kan aannemen. Een dergelijke operatie gaat echter meestal gepaard met een verkorting van de penis.

Nieuwe studie met Cialis

Pas geleden is er een studie voorgesteld op de 18de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Sexual Medicine waarin het effect van Tadalafil (Cialis) 5 mg per dag werd bestudeerd op het beloop van de ziekte van Peyronie. Het betreft een Koreaanse studie waarbij patiënten met de ziekte van Peyronie in drie groepen werden onderverdeeld.

  • De eerste groep patiënten kreeg een injectie met Verapamil, wat de verlittekening zou verminderen.
  • De tweede groep kreeg iedere dag gedurende 12 weken 5 mg Tadalafil (Cialis).
  • De derde groep werd behandeld met een injectie van Verapamil en iedere dag gedurende 12 weken 5 mg Tadalafil (Cialis).

In de eerste groep werd een 55% resolutie van de verlittekening (“plaque”) gezien. Deze percentages waren 70% en 78,3% in groep twee en drie, waar Tadalafil alleen of Tadalafil in combinatie met Verapamil werd gebruikt. Dit is een belangrijk verschil.

De onderzoekers

De onderzoekers speculeerden dat Tadalafil (PDE5 inhibitor) de ziekte van Peyronie beïnvloedt door belemmering van weefselherstel na littekenvorming, bijvoorbeeld door penisschacht beschadigingen. Ook is er mogelijk een vermindering van de oxidatieve stress die verantwoordelijk is voor de ontsteking en de littekens die hierdoor ontstaan in de penisschacht.

Impotentie Doorsnede Penis Andros Mannenkliniek

Lees verder over kromme penis >

Lees verder over erectieproblemen >

Meer artikelen hierover:

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief