Veel vage klachten, is laag testosteron de oorzaak?

Veel vage klachten, is laag testosteron de oorzaak? Ook andere factoren/ziekten kunnen veel vage klachten geven. Het is daarom van groot belang dat bij mannen met deze klachten eerst heel goed naar hun verhaal wordt geluisterd. En dat hun voorgeschiedenis  in beeld wordt gebracht.

Eerst uitgebreid onderzoek

Pas als het complex van symptomen duidelijk is geworden en als het testosteron tweemaal te laag is gemeten, is een behandeling zinvol. Ook dient vooraf een uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats te vinden van o.a. de geslachtsorganen en de prostaat.

Welke mannen hebben vaker laag testosteron?

Er zijn mannen die een sterk verhoogd risico hebben op een gebrek aan testosteron. U moet daarbij denken aan mannen met overgewicht bij wie tevens sprake is van suikerziekte, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Hierbij wordt gesproken van een “deadly quartet!” Bij deze groep mannen treedt in 50% een testosteron-tekort op!

Algemene gezondheid en erectiestoornis

We kunnen het ook omdraaien: een laag testosteron is een teken van een matige/slechte algemene gezondheid met een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vaak is daarbij een erectiestoornis het eerste teken van beginnende arteriosclerose (aderverkalking). Ik zie het symptoom van een erectiestoornis voor de patiënt dan ook als een “wake up call” om nu toch echt af te vallen!

Hoe testosterontekort behandelen?

De behandeling is in feite heel eenvoudig en bestaat uit het dagelijks gebruik van een gel die op de onbehaarde huid dient te worden gesmeerd. Deze gel trekt na 2-3 min in en irriteert de huid niet. Het is verstandig om met een proefbehandeling van 3 maanden te beginnen en daarna te evalueren. Er bestaan ook driemaandelijkse injecties.

Zijn er risico’s aan de behandeling voor testosterontekort verbonden?

Bij iedere behandeling dient de arts de voor- en nadelen van de behandeling te overwegen. Kort gezegd komt het bij de testosteronbehandeling hierop neer dat het geen risico oplevert voor het nieuw ontstaan van prostaatkanker en milde plasklachten niet verergert.

Het wordt niet toegepast bij mannen die al prostaatkanker hebben, mannen met ernstige plasklachten en bij mannen die nog een kinderwens hebben. Ook moet de behandeling aan mannen met ernstige hartklachten worden ontraden. Het gebruik van testosteronsuppletie leidt in het begin soms tot wat haarverlies en jeugdpuistjes in het gezicht.

Regelmatige bloedcontroles zijn nodig om de testosteron-spiegel te meten, de dikte van het bloed en de PSA.

 

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 3 maart 2018

Neem contact met ons op