Kan testosteronsuppletie haarverlies of kaalheid veroorzaken?

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
24 februari 2017

‘Kan testosteronsuppletie haarverlies of kaalheid veroorzaken?’ vraagt een van onze lezers zich af.  Onze specialist dr. Herman Leliefeld geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand.

Het is bekend dat het gebruik van Testosteron kan leiden tot haarverlies. Deze bijwerking komt echter zelden voor. In de Europese Richtlijn over dit onderwerp wordt deze bijwerking zelfs niet genoemd, laat staan de frequentie ervan.

Het Farmacotherapeutisch Kompas meldt dat haarverlies in 1-10 % van de gebruikers kan optreden, maar alleen bij gebruik van gel en niet bij injecties met Testosteron.

Lareb , het bureau in Nederland dat meldingen over bijwerkingen van geneesmiddelen noteert, meldt dat slechts 2 keer een melding is gedaan over haar in de afgelopen 10 jaar, waarbij het haargroei betrof. Naast haarverlies kan dus ook wel haargroei optreden. Maar haarverlies treedt dus zelden op. Ik heb het een enkele keer van een patiënt gehoord in 4 jaar tijd.

Lees meer over Testosterontekort

Heeft u ook een vraag?

Heeft u ook een vraag over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag naar info@andros.nl.  Als uw vraag wordt geselecteerd als “vraag van de maand”, dan wordt deze anoniem weergegeven.

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op