Testosteron meten gebeurt nog te weinig en vaak onjuist

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
15 januari 2018

Het mannelijk hormoon testosteron is essentieel voor veel vitale functies, zoals seksuele drive, botopbouw en slaappatroon. Zeker als er seksuele of vitaliteitsstoornissen optreden is het van belang aan het testosteron te denken en de hoogte ervan te laten bepalen om een eventueel te kort hieraan te kunnen opsporen. Dit gebeurt echter nog vrij weinig.

Testosteron meten gebeurt nog te weinig en vaak onjuist

In 2015 werd in de Journal of Sexual Medicine een onderzoek gepubliceerd dat in de Verenigde Staten bij meer dan 300.000 mannen is uitgevoerd. Bij slechts 3.2% van deze mannen werd het testosteron getest. Ook werden veel testen verkeerd uitgevoerd: het is bekend dat testosteron moet worden bepaald tussen 07.00-10.00 in de ochtend. Het onderzoek toonde echter aan dat slechts bij 9% van de geteste mannen tussen dat tijdstip bloed werd afgenomen voor de test.

Het artikel concludeert terecht dat er met betrekking tot het controleren van testosteron nog veel informatie en kennisuitwisseling noodzakelijk is.

Met het ouder worden vermindert de testosteron productie gestaag

Een lage testosteron (mannelijk hormoon) waarde heeft bij de ouder wordende man vele gevolgen. Testosteron is niet alleen noodzakelijk voor een goede libido (zin in seks) en een stevige erectie. Testosteron is ook even belangrijk voor het in stand houden van spier- en botkracht, het goed functioneren van de hersenen en het onderhouden van psychische stabiliteit.

Met het ouder worden vermindert de testosteron productie gestaag. Onder een bepaalde waarde spreekt men van een testosteron tekort en kunnen hiervan symptomen optreden. Het tekort komt voor bij ongeveer 11 procent van de mannen boven de 50 jaar. Dit kan worden behandeld door toediening van synthetisch vervaardigd testosteron (testosteronsuppletie).

Lees meer over testosterontekort

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 15 januari 2018

Neem contact met ons op