Kunnen mannen ook opvliegers krijgen?

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
3 december 2020

‘Kunnen mannen ook opvliegers krijgen? Mijn vrouw heeft regelmatig last van opvliegers. Nu lees ik dat bij mannen ook de hormonen veranderen naarmate ze ouder worden. Kunnen mannen daardoor ook opvliegers krijgen?’ Deze vraag ontvingen we van een van onze lezers. Onze uroloog-androloog dr. Herman Leliefeld geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Opvliegers kunt u herkennen aan een verzameling van klachten zoals:

  • overmatig zweten
  • een plotse rode gelaatskleur
  • een opgejaagd gevoel
  • hartkloppingen
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • vlagen van misselijkheid

Opvliegers bij vrouwen in de overgang

Het krijgen van opvliegers is een frequent verschijnsel bij vrouwen rond de vijftig jaar die in de overgang zijn (=menopauze). De oorzaak is gelegen in de snelle daling van het oestrogeenhormoon dat in korte tijd van 1 á 2 jaar niet meer door de eierstokken wordt geproduceerd. Met name die schommelingen van het oestrogeenhormoon in de overgang leidt tot dit soort van klachten.

Opvliegers bij mannen?

Opvliegers kunnen ook bij mannen optreden maar dit gebeurt veel minder vaak omdat de daling van het mannelijk hormoon testosteron veel langzamer gaat. Het testosteron daalt veel geleidelijker waardoor heftige hormoon schommelingen meestal uitblijven. Bij de man is er dan ook niet echt sprake van een ‘overgang’ die vergelijkbaar is met de overgang van de vrouw met haar heftige hormoon schommelingen.

Opvliegers door daling van testosteron

Als echter het testosteron om welke reden dan ook wel snel daalt, kunnen deze opvliegers wel optreden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als bij mannen, wegens een uitgezaaid prostaatkanker het testosteron  medicamenteus wordt geblokkeerd of wanneer de testikels worden verwijderd.

Ook kunnen vaker opvliegers optreden bij mannen die in korte tijd een daling van het testosteron hebben door bijvoorbeeld snelle gewichtstoename met name in combinatie met diabetes type 2. Op mijn spreekuur klagen mannen dan over met name nachtelijk zweten. De oorzaak is vermoedelijk gelegen in het ontregelen van de hypofyse, een klier ter grootte van een erwt , gelegen aan de basis van de hersenen.

Zijn  opvliegers typisch voor een tekort aan testosteron?

Nee, opvliegers  met zweetaanvallen kunnen ook optreden bij een versnelde werking van de schildklier. Ook kunnen zweetaanvallen optreden bij overmatig alcoholgebruik. Dit treedt dan direct op na eenmalig overmatig alcoholgebruik maar langdurig overmatig alcoholgebruik kan ook het testosteron verlagen met eventueel opvliegers tot gevolg.

Specifieke symptomen voor testosterontekort

Opvliegers zijn niet het meest specifieke symptoom voor een gebrek aan testosteron. Sterker nog: veel mannen met een te laag testosteron hebben geen klachten van opvliegers. De meest specifieke symptomen zijn : erectiestoornis, verlies van zin in seks en verlies van ochtenderecties. Opvliegers komen samen met klachten als moeheid, matige stemming en bijvoorbeeld slaapproblemen voor in het rijtje ”minder specifieke klachten”  bij een testosterontekort.

Lees verder over testosterontekort

Doe de online zelftest testosterontekort bij ouder wordende man

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Laatste update: 3 december 2020

Neem contact met ons op