Dikke mannen = testosterontekort = problemen met seks

Mannen die te dik zijn hebben een vergrote kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Veel minder bekend is het gegeven dat overgewicht zorgt voor een daling van het mannelijk geslachtshormoon: testosteron. Hierdoor hebben dikke mannen minder zin in seks en problemen met het krijgen van erecties.

Over testosteron tekort is al veel bekend in de wetenschap, maar bij veel huisartsen, urologen en mannen met klachten ontbreekt het nog aan praktische kennis over oorzaak, onderzoek en behandeling. Ik heb daarom een boek geschreven over dit onderwerp voor zowel artsen als leken. Op deze manier hoop ik een bijdrage te leveren aan een onderbelicht, maar zeer actueel probleem waar een groot taboe op rust.

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Bij mannen is het probleem van overgewicht nog groter dan bij vrouwen; maar liefst 60 procent van de mannen tussen de 30 en 70 jaar is te zwaar (RIVM, 2012).

Dik zijn is erg ongezond. De toename van het overgewicht heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid: het leidt tot een hoge bloeddruk, verhoging van het cholesterol en tot suikerziekte.

Mannen met overgewicht hebben – naast het ontwikkelen van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten – ook een 3 tot 10 maal zo grote kans op het ontwikkelen van het zogenoemde Late-Onset Hypogonadisme (LOH). LOH is een geleidelijke daling van het testosteron. Deze daling kan leiden tot een scala aan klachten verlies van libido en erectiestoornissen. Rond het 60ste levensjaar heeft 6% van alle mannen LOH. Bij mannen met overgewicht echter, treedt LOH in versneld tempo en in een ernstigere vorm op.

Er wordt in Nederland veel aandacht besteed aan de gevolgen van overgewicht op hart-, en vaatziekten. Maar LOH en de grote impact van deze aandoening op de kwaliteit van leven van mannen met overgewicht , blijft echter onderbelicht.  Met mijn boek wil ik de kennis vergroten bij de arts en de leek over LOH, zodat het een vanzelfsprekend onderwerp wordt in de spreekkamer van elke dokter die te maken heeft met mannen met overgewicht.

Lees verder over laag testosteron

Dr. Herman Leliefeld Andros Clinics
Auteur: Dr. Herman Leliefeld is uroloog en in het bijzonder gespecialiseerd in testosterontekort en erectiestoornissen, waar hij over adviseert, spreekt en schrijft.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op