Brochure: MRI prostaat

Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd met de meest moderne en geavanceerde MRI-technieken. De MRI scans worden beoordeeld door prof. dr. Jelle Barentsz en zijn team. Zij zorgen ook voor de kwaliteitsbewaking van de beeldvorming.

Wat is een MRI?

MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Bij een MRI onderzoek gaat u in een MRI scanner. Daar zit een zeer sterke magneet in. De scanner zendt radiogolven uit die signalen in uw lichaam opwekken. Een antenne vangt deze signalen op en een computer zet die signalen om naar een afbeelding. Zo kunnen de radioloog en u op een beeldscherm afbeeldingen bekijken van de binnenkant van uw lichaam. Bijvoorbeeld uw prostaat.

Scan van detectie voor prostaatkanker

Indien bij u een blijvende of sterke klinische verdenking van prostaatkanker bestaat, kan de arts in samenspraak met u besluiten om een MRI onderzoek van de prostaat uit te laten voeren. In dit onderzoek wordt een zeer nauwkeurig beeld gemaakt van de prostaat, waarop een eventuele prostaatkanker goed te zien zal zijn.

Belangrijk voordeel van de MRI is dat er goed onderscheid gemaakt kan worden tussen agressieve kanker, waarbij behandelen noodzakelijk is, en niet agressieve tumoren. Niet agressieve tumoren worden nooit of in ieder geval niet snel gevaarlijk, een behandeling is niet of niet direct noodzakelijk zodat mogelijke nadelige complicaties (impotentie en incontinentie) voorkomen kunnen worden.

Prescan in Baarn

Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd bij Prescan in Baarn. De beoordeling wordt gedaan door een radiologen van Andros Clinics. Dit betekent dat de meest moderne en geavanceerde MRI-technieken, ontwikkeld door prof. dr. Jelle Barentsz en zijn team, tot uw beschikking staan.

Uw afspraak voorbereiden

​​Medicatie

​Tijdens uw laatste bezoek aan onze kliniek heeft u twee laxerende pillen Bisacodyl meegekregen. Een daarvan gebruikt u voorafgaand aan het MRI-onderzoek, de ander voor de fusie biopsie (mocht dit nodig zijn). We leggen u hier graag uit wanneer u deze medicatie inneemt.

​Bisacodyl

​Bisacodyl is een zetpil met laxeermiddel dat zal helpen met het leegmaken van de endeldarm. Dit medicijn werkt vaak al binnen 30 minuten na inname tot ongeveer 2 uur daarna. Het inbrengen van dit medicijn is afhankelijk van het tijdstip van de MRI:

  • ​Is de MRI ingepland vóór 15:00 uur in de middag dan brengt u het medicijn de avond daarvoor, na het avondeten in. De volgende ochtend mag u gewoon weer ontbijten.
  • ​Is de MRI ingepland ná 15:00 uur in de middag dan brengt u het medicijn diezelfde dag vroeg in de ochtend, voor het ontbijt, in. U ontbijt dan ook met een vezelbeperkt dieet. ​
Klik hier om de bijsluiter te openen.

In verband met een overgangsperiode is het mogelijk dat u deze medicatie niet heeft ontvangen, in dat geval hoeft u deze ook niet in te nemen en/of achteraan te bellen. Onze excuses voor mogelijke verwarring.

De Andros app

De Andros app vertelt u op het juiste moment wat er nodig is of wat er gaat gebeuren, voor, tijdens en na de MRI. Zo hoeft u zelf niets meer te onthouden. De app heeft een handige takenlijst, u kunt notities maken en verstuurt u meldingen op het moment dat dit nodig is.

U ontvangt een SMS met een link om de app te downloaden, de zorgcode andros is automatisch ingevuld. Heeft u geen SMS ontvangen? Gebruik dan de onderstaande QR-code om de app te downloaden.

MRI-aanvraag

De uroloog zal samen met u een aanvraag invullen voor de MRI. Hierin controleert hij al of er speciale zaken zijn waarop gelet moet worden, zoals magnetische materialen in uw lichaam of eventuele allergieën voor de contrastvloeistof. Omdat u onder een sterke magneet komt te liggen, is het van groot belang dat u al deze gegevens goed aangeeft. Als u twijfelt over iets, wat dan ook, neem dan direct contact met ons op. Neem ook de onderstaande informatie goed door.

Vier dagen vóór het onderzoek geen seks of zaadlozing

Seksuele activiteit en met name zaadlozing hebben invloed op de afbeelding van de prostaat op MRI en kunnen de beoordeling van de MRI beelden bemoeilijken. Om die reden verzoeken wij u om vier dagen voor de MRI geen seks of zaadlozing meer te hebben.

Dit advies dient bij voorkeur opgevolgd te worden. Als u zich hier niet aan houdt is dat voor eigen risico: de beelden kunnen van mindere kwaliteit zijn.

Allergie voor contrastvloeistof of slechte nierfunctie

Het komt tegenwoordig zelden voor, maar als u ooit een allergische reactie heeft gehad tijdens of na een MRI onderzoek, neem dan contact met ons op. Uw behandelend arts kan dan in overleg met de radioloog eventueel maatregelen nemen. Ook als u een slechte nierfunctie heeft vragen wij u contact met ons op te nemen.

Kledingvoorschriften: geen metalen ritsen of knopen

In de scanner zit een sterke magneet. Daarom mag u tijdens het onderzoek geen metalen voorwerpen dragen. Verwijder dus van tevoren bijvoorbeeld uw bril, trouwring, sieraden, piercings of metalen gebitsprothese. Krijgt u uw trouwring niet af, dan mag u deze omhouden. Hebt u metalen voorwerpen in uw lichaam? Vertel dit dan aan uw arts. Als u een pacemaker of ICD hebt, mag u niet in de MRI, de magneet ontregelt deze apparaten.

Kies voor kleding en schoenen waarin geen metaal zit zoals een trainingsbroek of pyjama met een T-shirt. Deze kleding houdt u tijdens het maken van de MRI namelijk aan en draagt u ook nog in de wachtkamer.

Uw darmen voorbereiden op het onderzoek

Het is belangrijk dat er geen ontlasting in de darmen zit. We verzoeken u daarom vriendelijk om de dag voor het MRI-onderzoek het vezelbeperkt dieet te volgen tot aan de ochtend van het MRI-onderzoek.

Vezelbeperkt dieet

We verzoeken u om één dag een vezelbeperkt dieet te volgen om ervoor te zorgen dat de endeldarm op de dag van de MRI vrij van ontlasting is.

U leest hieronder welke producten u kan eten tijdens het volgen van het vezelbeperkte dieet.

Broodmaaltijden

  • Twee à drie sneetjes witbrood zonder zaden met halvarine, margarine of roomboter
  • Opties voor broodbeleg:
  • Kaas zonder pitten en korsten
  • Plakje kipfilet
  • Gekookt ei
  • Honing, gekleurde hagelslag of jam
  • Thee (eventueel met suiker als u dat gewend bent)
  • Eén beker melk of karnemelk per dag

Tussendoortjes

  • Maximaal twee koppen koffie, liever thee of water
  • 1 portie fruit: zonder schil of pit (appel, peer, banaan)
  • Maximaal twee biscuitjes

Warme maaltijden

  • 150 gr gekookte kip zonder vel of gekookte vis
  • Een groentelepel gekookte groenten
  • Worteltjes
  • Bloemkool
  • Spinazie
  • Sperziebonen
  • Een portie witte rijst, macaroni of spaghetti. Let op: niet de volkoren variant
  • Jus of bouillon
  • Schaaltje yoghurt, vanillevla of vanillepudding

In de avond

  • Een kopje koffie, thee of water zonder koekje
  • Drinken
  • 1 ½ – 2 liter vocht per dag
  • Koffie: maximaal vier koppen per dag
  • Bouillon, druiven-, appel-, of sinaasappelsap (zonder vezels), roosvicee en limonade
  • Geen koolzuurhoudende dranken

Checklist

  • Draag kleding zonder metaal, deze kleding houdt u tijdens het maken van de MRI aan. U kunt zich bij Prescan ook omkleden.
  • Vier dagen voor het MRI-onderzoek geen seks of zaadlozing.
  • Neem contact op als u allergisch bent voor contrastvloeistof of een slechte nierfunctie heeft.
  • Houd u de dag voor het MRI-onderzoek aan de dieetrichtlijnen
  • Neem het laxerende middel Bisacodyl voorafgaand aan het MRI-onderzoek in
  • Eet en drink het laatste uur voor het onderzoek niet of zo min mogelijk. We verzoeken u vriendelijk om in de wachtkamer van Prescan ook niks te eten of te drinken. Dit heeft namelijk effect op de kwaliteit van de MRI-beelden.

Wat kunt u verwachten op de dag van het MRI onderzoek?

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van Prescan, neemt de laborant u mee naar de kleedkamer. U (en uw eventuele begeleider) moeten alle mogelijke metalen voorwerpen in de kleedkamer achterlaten.

Buscopan

Voordat u de onderzoekskamer in gaat brengt de laborant een infuus bij u in. Via dit infuus krijgt u voor het onderzoek het medicijn Buscopan toegediend. Buscopan zorgt ervoor dat de darmen minder bewegen en de opnamen scherper worden. Een mogelijke bijwerking van dit medicijn is dat u even wazig ziet.

U mag dit medicijn niet krijgen wanneer één van onderstaande op u van toepassing is:

  • Verhoogde oogboldruk (glaucoom)
  • Hartaandoeningen
  • Wanneer u een katheter in de blaas moet inbrengen om te kunnen plassen

Na het inbrengen van het infuus begeleidt de laborante u naar de onderzoekskamer. U kunt nu plaatsnemen op de onderzoekstafel, hierbij ligt u op uw rug.

Om de signalen uit uw lichaam goed te kunnen meten komt er een extra steun met ingebouwde antennes om het bekken. Voor het MRI onderzoek schuiven we u op een onderzoekstafel in de scanner. Dit is een buis van 1,5 meter lang en met een doorsnede van 70 centimeter. We leggen u zo neer, dat uw prostaat in het midden van de buis zit. De buis is van binnen verlicht en aan beide uiteinden open.

Zodra u goed ligt, start het onderzoek. De MRI-laborant maakt meerdere afbeeldingen van uw prostaat en het gebied daaromheen. Een opname kan twee seconden duren, maar ook vijf minuten. We maken opnamen vanuit verschillende hoeken, zodat we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de eventuele tumor en de uitzaaiingen. Daarom is het belangrijk dat u stilligt tijdens het onderzoek. Het MRI onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten.

Claustrofobie

Mensen met ernstige claustrofobie durven soms niet in de MRI. Heeft u ernstige claustrofobie, overleg dan met uw behandelend arts. Deze kan eventueel een rustgevend medicijn voorschrijven. De meeste rustgevende medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid, dus zorg er in dat geval voor dat u zelf die dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.

Contrastvloeistof

U krijgt tijdens het maken van het MRI onderzoek contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in de arm. Tijdens het onderzoek spuit de laborant via de infuusslang de contrastvloeistof in. U merkt hier meestal niets van, maar het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd.

Wat merkt u van het onderzoek?

Het onderzoek doet geen pijn. Van de radiogolven of magneet merkt u niets. Het kan wel zijn dat u het onderzoek onprettig vindt of dat u het warm krijgt. Bijvoorbeeld omdat u lang stil moet liggen in de buis. Of vanwege het geluid. Want de MRI scanner maakt een luid, ratelend geluid. Als het geluid even stopt, betekent dit dat we klaar zijn met een opname. Om dit geluid te dempen krijgt u oordopjes of een hoofdtelefoon. Toch hoort u meestal het geluid van de MRI boven de muziek uit.

Voelt u zich toch niet goed? Of is er iets aan de hand? U krijgt altijd een rubberen balletje mee in de MRI. Wanneer u hierin knijpt, waarschuwt u de radiodiagnostisch laborant die het onderzoek uitvoert. De laborant stopt op dat moment het onderzoek en schakelt de intercom in, zodat u met hem kunt praten. Ook kan de laborant u zien via een camera.

Na het onderzoek

Direct na het onderzoek kijkt de laborant of de opnamen gelukt zijn. Als de opnamen goed zijn, kunt u direct naar huis. Door het medicijn Buscopan kunt u even wazig zien. Dit gaat vanzelf weer over. Wij adviseren u iemand mee te nemen om u naar huis te rijden of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Uitslag onderzoek

De radioloog beoordeelt de opnamen en legt zijn bevindingen vast in een verslag. Dit geeft hij door aan uw uroloog bij Andros Clinics. Tijdens een telefonisch consult bij Andros, gemiddeld een week na het MRI onderzoek, hoort u van uw uroloog de uitslag van het MRI onderzoek.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

Adres, route en parkeren

Andros Clinics Baarn

Hermesweg 15
3741 GP Baarn
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Versie: 30 april 2024
Download de brochure:
Download de brochure