​​Brochure: urologische controle afspraak​

U heeft een controle afspraak gemaakt voor prostaat- of plasklachten, verhoogd PSA, erectieproblemen en/of testosterontekort. In deze brochure vertellen we wat u van de controle afspraak kunt verwachten en welke voorbereidingen nodig zijn.

Uw afspraak voorbereiden

MijnAndros

MijnAndros is uw persoonlijke dossier dat u online kunt inzien. U kunt inloggen met uw e-mailadres en het door u gekozen wachtwoord. Is het de eerste keer dat u inlogt? Klik dan op wachtwoord vergeten, u ontvangt dan een tijdelijk wachtwoord in uw mail. In uw dossier vindt u een overzicht van uw afspraken, vragenlijsten en kunt u uitslagen van onderzoeken inzien.

Lees meer over inloggen op MijnAndros of log in

Vragenlijsten en plasdagboek

Als u voor een controle afspraak komt vragen wij u wederom de vragenlijsten en het plasdagboek in te vullen, zodat het effect van de behandeling zo objectief mogelijk is vast te stellen.

U vindt de vragenlijsten in uw persoonlijk online dossier MijnAndros. Wilt u uiterlijk 3 dagen voor de afspraak alle vragenlijsten en het plasdagboek invullen?

Vul alle vragenlijsten in

In MijnAndros staan onderstaande vragenlijsten voor u klaar.

  • Vragenlijst urologie algemeen
  • Vragenlijst plasklachten (IPSS)
  • Vragenlijst seksueel functioneren (IIEF)
  • Vragenlijst vitaliteit (AMS)

Sla geen vragen over

De vragenlijst zijn internationaal ontwikkelde en gevalideerde lijsten. Om die reden kunnen wij hier niet van afwijken. Ook al lijken sommige vragen of onderdelen niet direct op u van toepassing of herkent u uzelf vanwege uw geaardheid niet in de vragen, toch verzoeken wij u alle vragen in te vullen.

Houd 24 uur een plasdagboek bij

In het plasdagboek houdt u bij wat u gedurende 24 uur drinkt, en hoeveel u plast. Aan de hand hiervan kan de verpleegkundige bepalen wat uw plasfrequentie, uw plasvolume en uw maximale blaasinhoud is. Dit is belangrijk voor de diagnose van plasklachten, maar helpt ook bij de diagnose van seksuele problemen en andere klachten. Het plasdagboek vindt in de bijlage van de bevestigingsbrief.

Checklist

  • Vul op tijd de vragenlijsten en het plasdagboek in.
  • Neem mee naar afspraak: ID en verzekeringspas.
  • Kom met een volle blaas, indien mogelijk.
  • U hoeft voor het bloedonderzoek op de kliniek niet nuchter te zijn, behalve als dat vooraf aan u is aangegeven.

Uw bezoek aan de kliniek

Ontvangst bij de receptie

Op het afgesproken tijdstip verwacht de medisch secretaresse u bij de receptie. Zij vraagt om uw ID en verzekeringspas. Als u al aandrang heeft om te plassen, dan kunt u dat direct aan haar doorgeven.

U kunt daarna doorlopen naar de wachtkamer. De laborant, verpleegkundige en specialist komen u ophalen uit de wachtkamer. De totale duur van uw controle bezoek neemt ongeveer 1½ tot 2 uur in beslag.

Bloedonderzoek in eigen laboratorium

Als eerste wordt u opgehaald voor bloedonderzoek door de laborant. Hij of zij neemt bloed af en onderzoekt het bloed direct op waarden die indicatief zijn voor uw urologische functie, o.a. PSA-waarde, en algemene gezondheid. De specialist bespreekt de waarden met u en gebruikt deze uitslag voor de diagnose.

Onderzoek door een gespecialiseerd verpleegkundige

Een gespecialiseerde verpleegkundige meet uw bloeddruk en vraagt u om op een speciaal toilet te plassen voor een uroflowmetrie. Hierbij wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine vastgelegd. Met behulp van een echografie kijkt zij vervolgens of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.

Na deze onderzoeken heeft u een gesprek met de verpleegkundige. Hij of zij zal uw klachten en vragen zorgvuldig in kaart brengen en de door u ingevulde vragenlijsten met u bespreken.

Kom met een volle blaas

Het is wenselijk dat u met een volle blaas komt zodat u kunt plassen voor de uroflowmetrie. Kunt u niet met een (bijna) volle blaas komen? Dan zal uw afspraak mogelijk langer duren omdat u moet wachten tot u kunt plassen voor dit onderzoek.

Onderzoek en behandeladvies door uroloog

Vervolgens bezoekt u de specialist. Hij bespreekt met u alle verkregen gegevens en onderzoekuitslagen. Indien noodzakelijk verricht hij aanvullend onderzoek. De specialist bespreekt met u of de gekozen behandeling het gewenste effect heeft, en bekijkt samen met u of een aanpassing van het behandelplan gewenst is, op basis van uw behoeften en wensen.

De specialist maakt een verslag van uw bezoek. Dit verslag gaat naar uw huisarts en naar u. U vindt het verslag in MijnAndros. Wilt u niet dat het verslag naar de huisarts gaat? Geeft dit dan aan tijdens het consult. Ons advies is om het verslag wel met de huisarts te delen.

Vervolgafspraken

De uroloog spreekt met u af wanneer u weer op controle komt.

Uw bezoek afronden bij de receptie

Na de afspraak kunt u bij de medisch secretaresse uw vervolgafspraak inplannen. Een eventueel recept wordt direct naar uw apotheek verzonden.

Adressen, routes en parkeren

Andros Clinics Amsterdam

Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Parkeren: betaald parkeren rondom de kliniek
Plan route met Google

Andros Clinics Arnhem

Meester E.N. van Kleffensstraat 5
6842 CV Arnhem
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Baarn

Hermesweg 15
3741 GP Baarn
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Rijswijk – Den Haag

Madame Curielaan 10
2289 CA Rijswijk
Parkeren: met blauwe kaart 2 uur gratis rondom kliniek of betaald bij Q-park Hoornwijck
Plan route naar kliniek
Plan route naar Q-park

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Andros Clinics is:

Excellente zorg in gespecialiseerde urologische klinieken
excellente zorg
Zeer ervaren artsen
zeer ervaren specialisten
Veel tijd voor uitleg en overleg
veel tijd voor uitleg en overleg
Vriendelijke sfeer
vriendelijke sfeer
Verzekerde zorg
verzekerde zorg
Alle basis onderzoeken op 1 dag
alle onderzoeken op 1 dag