​​Brochure: 1e urologisch consult​

Welkom bij Andros Clinics. Bedankt dat u een afspraak bij ons heeft gemaakt. In deze brochure stellen wij ons graag aan u voor, vertellen we wat u van de afspraak kunt verwachten en welke voorbereidingen nodig zijn.

Uw afspraak in het kort

U heeft een afspraak met ons lab, de verpleegkundige en de uroloog.  Doordat u goed voorbereid komt en alle basisonderzoeken bij het eerste bezoek uitgevoerd worden, krijgt u in één bezoek de diagnose en het behandeladvies.

De juiste behandeling op het juiste moment

De specialisten van Andros werken volgens het principe ‘de juiste behandeling op het juiste moment’.

Urologische klachten worden behandeld met veel oog voor de optimale balans tussen de zwaarte van de behandeling en een goede levenskwaliteit. Daarbij proberen we zo veel mogelijk met medicijnen, advies over de leefstijl (eten, drinken, roken, bewegen) en minimale ingrepen te behandelen, zodat zware operaties niet nodig zijn.

Bij een verdenking op prostaatkanker bieden we precisiediagnostiek aan waarbij we met MRI vaak een biopsie kunnen voorkomen. Is een biopsie toch noodzakelijk? Dan biopteren we gerichter en veiliger via een transperineale MRI Fusie biopsie. Deze onderzoeken worden niet tijdens het 1e consult verricht.

Uw afspraak voorbereiden

Om alle basisonderzoeken op 1 dag uit te kunnen voeren én direct een persoonlijk behandeladvies voor u op te stellen, hebben we uw medewerking nodig. Vul vragenlijsten en het plasdagboek in voor uw afspraak.

U vindt de vragenlijsten in uw persoonlijk online dossier MijnAndros: een beveiligd portaal met alle informatie over uw afspraak en de voorbereidingen. U kunt inloggen met uw mailadres en wachtwoord. Is het de eerste keer dat u inlogt? Gebruik dan het wachtwoord dat per mail aan u is verzonden.

Wilt u direct of uiterlijk 3 dagen voor de afspraak alle vragenlijsten en het plasdagboek invullen? Klik hier om naar MijnAndros te gaan.

Vul alle vragenlijsten in

In MijnAndros staan onderstaande vragenlijsten voor u klaar. Komt u voor verhoogd PSA, dan staan alleen de eerste twee vragenlijsten voor u klaar.

  • Vragenlijst urologie algemeen
  • Vragenlijst plasklachten (IPSS)
  • Vragenlijst seksueel functioneren (IIEF)
  • Vragenlijst vitaliteit (AMS)

Sla geen vragen over

De vragenlijst zijn internationaal ontwikkelde en gevalideerde lijsten. Om die reden kunnen wij hier niet van afwijken. Ook al lijken sommige vragen of onderdelen niet direct op u van toepassing of herkent u uzelf vanwege uw geaardheid niet in de vragen, toch verzoeken wij u alle vragen in te vullen.

Houd 24 uur een plasdagboek bij

In het plasdagboek houdt u bij wat u gedurende 24 uur drinkt, en hoeveel u plast. Aan de hand hiervan kan de verpleegkundige bepalen wat uw plasfrequentie, uw plasvolume en uw maximale blaasinhoud is. Dit is belangrijk voor de diagnose van plasklachten, maar helpt ook bij de diagnose van seksuele problemen en andere klachten. Het plasdagboek vindt in de bijlage van de bevestigingsbrief.

Medicatieoverzicht

Het is belangrijk dat u een actueel medicatie overzicht (AMO) meeneemt naar de afspraak. Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek of u geeft uw apotheek toestemming om uw AMO te delen op het Landelijk Schakelpunt. U kunt uw apotheek toestemming geven via www.volgjezorg.nl.

Checklist

  • Vul op tijd de vragenlijsten en het plasdagboek in.
  • Neem mee naar afspraak: ID en verzekeringspas.
  • Geef toestemming aan uw apotheek voor Actueel Medicatie Overzicht, of neem het mee.
  • Kom met een volle blaas, indien mogelijk.
  • U hoeft voor het bloedonderzoek op de kliniek niet nuchter te zijn.

Uw bezoek aan de kliniek

Ontvangst bij de receptie

Op het afgesproken tijdstip verwacht de medisch secretaresse u bij de receptie. Zij vraagt om uw ID en verzekeringspas. Als u al aandrang heeft om te plassen, dan kunt u dat direct aan haar doorgeven.

Zij wijst u waar de wachtkamer is. In de comfortabel ingerichte wachtkamer staan gratis koffie, thee, tijdschriften en wifi tot uw beschikking. De laborant, verpleegkundige en specialist komen u ophalen uit de wachtkamer. De totale duur van uw bezoek neemt ongeveer 1½ tot 2 uur in beslag.

Bloedonderzoek in eigen laboratorium

Als eerste wordt u opgehaald voor bloedonderzoek door de laborant. Hij of zij neemt bloed af en onderzoekt het bloed direct op waarden die indicatief zijn voor uw urologische functie en algemene gezondheid. De specialist bespreekt de waarden met u en gebruikt deze uitslag voor de diagnose. Wij meten ook de PSA-waarde in het bloed. Lees meer over PSA waarde

Onderzoek door een gespecialiseerd verpleegkundige

Een gespecialiseerde verpleegkundige meet uw bloeddruk en vraagt u om op een speciaal toilet te plassen voor een uroflowmetrie. Hierbij wordt de kracht van de urinestraal en de hoeveelheid urine vastgelegd. Met behulp van een echografie kijkt zij vervolgens of uw blaas volledig leeg is. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.

Na deze onderzoeken heeft u een uitvoerig gesprek met de verpleegkundige. Hij of zij zal uw klachten en vragen zorgvuldig in kaart brengen en de door u ingevulde vragenlijsten met u bespreken. Hoe meer u hierover vertelt, hoe beter de diagnose en het behandeladvies.

Tip: zet thuis alvast uw vragen op een rij.

Kom met een volle blaas

Het is wenselijk dat u met een volle blaas komt zodat u kunt plassen voor de uroflowmetrie. Kunt u niet met een (bijna) volle blaas komen? Dan zal uw afspraak mogelijk langer duren omdat u moet wachten tot u kunt plassen voor dit onderzoek.

Onderzoek en behandeladvies door uroloog

Vervolgens bezoekt u de uroloog. Hij bespreekt met u alle verkregen gegevens en onderzoekuitslagen. Indien noodzakelijk verricht hij aanvullend onderzoek zoals een echo van de buik (blaas, nieren, onderbuik) of een echo van de prostaat (rectaal onderzoek). De uroloog bespreekt wat de mogelijkheden en onmogelijkheden t.a.v. uw eventuele behandeling zijn en samen met u, op basis van uw behoeften en wensen, kijken welke behandeling de meest geschikte is. Ook geeft de uroloog instructies voor eventuele aanpassingen in uw leefstijl (eten, drinken, roken, bewegen).

De specialist maakt een verslag van uw bezoek. Dit verslag gaat naar uw huisarts en naar u. U vindt het verslag in MijnAndros. Wilt u niet dat het verslag naar de huisarts gaat? Geeft dit dan aan tijdens het consult. Ons advies is om het verslag wel met de huisarts te delen.

Vervolgafspraken

De uroloog spreekt met u af wanneer u weer op controle komt om te bepalen of de gekozen behandeling het gewenste effect heeft (meestal na 1 jaar). Als u voor een controle bezoek komt vragen wij u weer om de vragenlijsten in te vullen, zodat het effect van de behandeling zo objectief mogelijk is vast te stellen.

Uw bezoek afronden bij de receptie

Na de afspraak kunt u bij de medisch secretaresse uw vervolgafspraak inplannen. Een eventueel recept wordt direct naar uw apotheek verzonden.

Adressen, routes en parkeren

Andros Clinics Amsterdam

Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
Parkeren: betaald parkeren rondom de kliniek
Plan route met Google

Andros Clinics Arnhem

Meester E.N. van Kleffensstraat 5
6842 CV Arnhem
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Baarn

Hermesweg 15
3741 GP Baarn
Parkeren: gratis parkeren op eigen parkeerterrein
Plan route met Google

Andros Clinics Rijswijk – Den Haag

Madame Curielaan 10
2289 CA Rijswijk
Parkeren: met blauwe kaart 2 uur gratis rondom kliniek of betaald bij Q-park Hoornwijck
Plan route naar kliniek
Plan route naar Q-park

Niet goed ter been?

Heeft u een beperking of bent u niet goed ter been? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Praktische info

Afspraak verzetten of afzeggen

Kunt u niet komen of wilt u uw afspraak verzetten? Neem dan ten minste één week voor uw afspraak contact met ons op. Het is anders lastig om uw plekje nog op te vullen terwijl er wel een medisch team (arts, verpleegkundige en analist) voor u klaar staat. We zijn dan helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Privacy

Uw gegevens worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat al uw gegevens en de bevindingen van bij u uitgevoerd onderzoek optimaal beveiligd zijn. Zonder uw toestemming zijn deze gegevens voor niemand toegankelijk. Uiteraard hebben de verpleegkundigen en urologen wel toegang tot uw gegevens. Bekijk hier ons privacy statement

Klachten en suggesties

Alle medewerkers van Andros doen hun best om u goede zorg en hulp te geven. Toch gaat het niet altijd zoals door u wordt verwacht. Het is het beste om uw opmerking, aanmoediging of klacht rechtstreeks met de betrokken medewerker(s) te bespreken. Wij zien elke klacht als een kans om te leren en onze kwaliteit te verbeteren. Levert het gesprek niet op wat u verwacht, dan kunt u zich wenden tot onze klachtencoördinator. Op www.andros.nl/klacht vindt u alle informatie hierover.

Neem gerust contact op

Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan gerust contact op. U kunt ons bereiken via 026-389 17 53 op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur of via info@andros.nl

logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Andros Clinics is:

Excellente zorg in gespecialiseerde urologische klinieken
excellente zorg
Zeer ervaren artsen
zeer ervaren specialisten
Veel tijd voor uitleg en overleg
veel tijd voor uitleg en overleg
Vriendelijke sfeer
vriendelijke sfeer
Verzekerde zorg
verzekerde zorg
Alle basis onderzoeken op 1 dag
alle onderzoeken op 1 dag