De bekkenbodem, mannen hebben hem ook en soms zijn er problemen

Carel Jan van der Heide Bekkenfysiotherapeut Andros Clinics
13 februari 2023

De bekkenbodem bij de man speelt soms een rol bij problemen met plassen, prostaat, erectie of seks.

De bekkenbodem bestaat uit spieren en banden. Het is een soort hangmat tussen het schaambeen, zitbeen en stuitje. De bekkenbodem van de man heeft twee openingen: een voor de darm en een voor de plasbuis. De bekkenbodem speelt een rol bij plassen, ontlasting en seks.

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren kunnen worden aangespannen en worden losgelaten, net zoals arm- en beenspieren, dus willekeurig.

Hoe kunnen mannen hun bekkenbodem aanspannen?

Mannen kunnen hun bekkenbodem aanspannen en iets omhoogtrekken, vooral door te denken aan het ophouden van een windje. Die beweging van sluiten en optrekken is te voelen. De penis maakt ook een kleine beweging op en neer.

Hoe kunnen mannen hun bekkenbodem ontspannen?

Mannen kunnen hun bekkenbodem na het aanspannen weer voelen ontspannen. Dat voelt als de bekkenbodem weer naar beneden laten gaan.

Vergrote Prostaat kan invloed hebben op de ontlasting door de bekkenbodem die van het schaambeen tot aan de onderrug loopt

Bekkenbodem, klachten bij de man

De meest voorkomende bekkenbodem klacht bij mannen is een gespannen bekkenbodem. Een overactieve bekkenbodem is een andere naam voor deze gespannen bekkenbodemspieren.

Mannen kunnen zelf niet voelen of testen hoe gespannen hun bekkenbodem is. Een bekkenfysiotherapeut kan dit wel onderzoeken en meten.

Klachten door een gespannen bekkenbodem

U kunt klachten hebben die wijzen op een gespannen bekkenbodem. Symptomen van een overactieve bekkenbodem kunnen zijn:

  • problemen met plassen
  • problemen met de darmen
  • problemen met de erectie
  • minder beleving op het seksuele vlak
  • pijn in het bekken

Gespannen bekkenbodem: van het een komt het ander

Op de bekkenbodem liggen de blaas, prostaat en de endeldarm. Als daar problemen mee zijn, kan de bekkenbodem zich gaan aanspannen om het betreffende lichaamsdeel te beschermen.

Anderzijds kunnen er ook juist problemen ontstaan doordat de bekkenbodem te gespannen is waardoor de blaas, prostaat of darm van slag raken. Doordat het elkaar beïnvloedt en in stand houdt, noemen we dit ook het kip-ei verhaal.

Bekkenbodem oefeningen

Als mannen problemen hebben met plassen of de erectie, en de uroloog een vermoeden heeft dat de bekkenbodem hier een rol bij speelt, zal hij u adviseren een bekkenfysiotherapeut te bezoeken. De bekkenfysiotherapeut zal uw bekkenbodem onderzoeken, de spanning meten en u behandelen met gerichte oefeningen. De oefeningen zijn vaak gericht op het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren.

Mannen hebben zelden te zwakke bekkenbodemspieren

Mannen hebben zelden zomaar te zwakke bekkenbodemspieren of verzakkingen, tenzij er sprake is van ziekte of een trauma door ongeval of een operatie. In tegensteling tot vrouwen, die door onder andere hormoonveranderingen en zwangerschappen wel een slappere bekkenbodem kunnen krijgen. Zomaar gaan trainen voor sterke bekkenbodemspieren heeft voor mannen dus vaak geen zin.

Prostaat trainen kan niet, bekkenbodem wel

Het is niet mogelijk om de prostaat te trainen om prostaatklachten te voorkomen of op te lossen. Soms is bekkenfysiotherapie raadzaam omdat door de vergrote prostaat de spanning in de bekkenbodem toeneemt. Dus de prostaat trainen bestaat niet. Te veel druk op de prostaat door een te hoge bekkenbodemspanning bestaat wel.

Door de bekkenbodemspanning te verlagen krijgt de prostaat meer ruimte, als het ware meer lucht, en kan dan weer beter functioneren. Een vergrote prostaat kan dan vreedzaam leven met een goed ontspannen bekkenbodem.

Lees meer over bekkenfysiotherapie bij prostaat- en plasklachten
Bekkenfysiotherapeut over blaastraining bij blaasklachten

Carel Jan van der Heide Bekkenfysiotherapeut Andros Clinics
Auteur: Carel Jan van der Heide is bekkenfysiotherapeut. Hij is in het bijzonder baanbrekend met bekkenfysiotherapie voor de man met urologische klachten.
Laatste update: 13 februari 2023

Neem contact met ons op