Wat is het verschil tussen agressieve en niet agressieve prostaatkanker? En een goedaardige prostaatvergroting?
‘Wat is het verschil tussen agressieve en niet agressieve prostaatkanker? Is niet agressieve prostaatkanker hetzelfde als een goedaardige prostaatvergroting? Kan niet agressieve prostaatkanker nooit uitzaaien?’ Vraagt een van onze lezers zich af. Dr. Peter Vegt geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.
Bij een agressieve vorm van prostaatkanker gedraagt de prostaatkanker zich agressief. Dit betekent dat de kanker snel kan groeien en ook dat dat kans op uitzaaiingen groot is. Bij een niet agressieve vorm van prostaatkanker gedraagt de kanker zich minder agressief. De kanker zal dus minder snel groeien. Ook is de kans dat de kanker zich buiten de prostaat gaat begeven (uitzaaien) minder groot.
Een goedaardige prostaatvergroting
Een goedaardige prostaatvergroting is niet hetzelfde als een niet agressieve prostaatkanker. Bij een goedaardige prostaatvergroting neemt de prostaat in grootte toe met gelijksoortig prostaatweefsel, dus niet met kankercellen. Een kwaadaardige prostaatvergroting is prostaatkanker in een agressieve of niet agressieve vorm.
Niet agressieve vorm van prostaatkanker
Bij niet agressieve vorm van prostaatkanker hoeft de man zich veel minder zorgen over zijn gezondheid te maken dan wanneer hij een agressieve vorm van prostaatkanker heeft. Een niet agressieve prostaatkanker zal niet snel uitzaaien, maar zeg nooit nooit want uitzonderingen bevestigen de regel.
Bij mannen waarbij een niet agressieve vorm is gevonden, kan de uroloog voorstellen om een afwachtend beleid te gaan volgen en (nog) geen actieve behandeling te starten. Dit wordt ‘active surveillance’ genoemd. Een actieve behandeling, zoals opereren of bestralen, kan namelijk nadelige complicaties met zich meebrengen zoals impotentie en incontinentie.
Hoe wordt het verschil tussen agressieve en niet agressieve kanker bepaald?
Bij Andros Clinics wordt de MRI ingezet om een eerste onderscheid te maken agressieve en niet agressieve prostaatkanker. Na deze MRI scan en aanvullend onderzoek wordt bekeken of er aanleiding is tot het nemen van een biopsie.
Bij een prostaatbiopsie wordt prostaatweefsel afgenomen. De mate van agressiviteit van dit weefsel wordt door een patholoog anatoom onder de microscoop beoordeelt. Hij geeft de agressiviteit van de prostaatkanker aan via de Gleason score. Dit is een score waarbij de patholoog anatoom bepaalde kenmerken van de prostaatkanker beoordeelt.
Een Gleason score lager dan 7, dus 3 + 3, geeft aan dat de kanker niet agressief is. Hoe hoger de Gleason score hoe meer agressief de kanker is, een Gleason score van 5 + 5 = 10, is de meest agressieve vorm van prostaatkanker. Bij deze score zal de uroloog een agressieve vorm van behandeling adviseren.
Active Surveillance bij niet agressieve prostaatkanker
Bij de ‘active surveillance’ behandeling wordt de betreffende man intensief gevolgd. Periodiek onderzoeken we de prostaat, bepalen we de PSA opnieuw en indien nodig wordt de MRI van de prostaat herhaald. Uit deze onderzoekingen kan blijken dat de vorm van de prostaatkanker verandert. De kanker verandert dan van een niet agressieve vorm naar een agressieve vorm. Op dat moment zal er een meer actieve behandeling van de prostaatkanker worden geadviseerd. Lees verder over active surveillance
Bij agressieve prostaatkanker: bestralen of opereren
Een meer agressieve behandeling van prostaatkanker kan bestaan uit bestralen of een operatie. Het operatief verwijderen van de prostaat wordt ook wel radicale prostatectomie genoemd. De radicale prostatectomie gebeurt veelal met robot assistentie en wordt dan robot-geassisteerde laparoscopische prostatectomie ( RALP) genoemd. Als opereren of bestralen nodig blijkt te zijn, adviseren we bij het maken van de keuze voor welke behandeling. Ook adviseren we u over welke ziekenhuizen zich in welke techniek hebben gespecialiseerd en deze frequent uitvoeren. We werken samen met deze ziekenhuizen en zorgen ervoor dat u daar terecht kunt.
Lees verder over prostaatkanker
Lees verder over prostaatkanker opsporen
Heeft u een idee voor de ‘vraag van de maand’? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag aan de redactie via info@andros.nl ovv vraag van de maand. Als uw vraag wordt geselecteerd, dan wordt deze als ‘vraag van de maand’ anoniem geplaatst.