Veel meer urologische kanker verwacht

Dr. Theo de Reijke Uroloog Andros Clinics
17 januari 2023

Onlangs berichtte Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat er fors meer urologische kanker wordt verwacht. De verwachte toename van kankers, ook urologische kankers, komt met name door de dubbele vergrijzing en verandering in leefstijlfactoren die het risico op kanker verhogen. Dit blijkt uit het rapport: ‘Kanker in Nederland: trends & prognoses tot en met 2032’. Uroloog dr. Theo de Reijke reageert op deze cijfers.

We zagen afgelopen jaren ook al een forse toename van urologische kankers maar dat is nog niets in vergelijking wat er nu op ons af gaat komen. Deze cijfers benadrukken de dringende noodzaak om als samenleving gezonder te gaan leven en dus meer te doen aan preventie. De grootste winst qua preventie is uiteraard te behalen bij de ‘nu nog jongeren’.

Van bijvoorbeeld blaaskanker weten we dat het bij circa de helft van de patiënten door roken is veroorzaakt. Dat wetende, dan realiseren we ons dat we nog steeds te weinig maatregelen treffen om het aantal jongeren dat begint met roken te laten dalen.

Leefstijl en kanker

Er is geen garantie om kanker te voorkomen. In veel gevallen is er sprake van ‘domme pech’ maar leefstijl kan zeker ook een rol spelen. Leefstijl factoren waarvan is bewezen dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn: roken, alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding, onvoldoende beweging en een overmatige blootstelling aan zonlicht.

Wat is gezonde voeding?

Over gezonde voeding is het advies: eet voldoende groente, peulvruchten, fruit en volkoren producten. Beperk rood vlees zoals rund-, lams-, varkensvlees en bewerkt vlees: vlees dat gerookt, gedroogd of gezouten is of waar conserveringsmiddelen in zitten, zoals onder andere broodbeleg.

Meer ziekte is meer zorg

Als we zien in welke mate de urologische kankers gaan toenemen, dan moeten we ons in Nederland ook zorgen maken over de hoeveelheid zorg die beschikbaar is versus de zorg die straks nodig is.

Palliatieve behandelingen voorkomen

We weten dat een palliatieve behandeling van bijvoorbeeld prostaatkanker niet alleen zeer belastend is voor de patiënt maar ook arbeidsintensief en duur is. Palliatieve behandelingen zijn behandelingen waarbij de patiënt niet meer kan genezen maar die zijn gericht op levensverlenging en het verbeteren van het welzijn van patiënten.

Door agressieve prostaatkanker vroeger op te sporen, voordat het is uitgezaaid, kunnen we deze patiënten genezend behandelen door operatie of bestraling. Daarmee voorkomen we veel leed bij de patiënt én kunnen we meer dure en arbeidsintensieve palliatieve zorg vermijden.

Lees meer over prostaatkanker

Lees meer over PSA waarde

Rapportage ‘Kanker in Nederland: trends & prognoses tot en met 2032’

Dr. Theo de Reijke Uroloog Andros Clinics
Auteur: Dr. Theo de Reijke is uroloog bij Andros en tevens associate professor urologie aan het Amsterdam UMC waar hij onderzoekers op het gebied van prostaatkanker begeleidt.
Laatste update: 17 januari 2023

Neem contact met ons op