Urologische kanker en robot chirurgie

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
20 augustus 2018

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association of Urology in San Francisco begin juni 2018 presenteerde dr. Inderbir Gill, een pionier op het gebied van robotchirurgie, gegevens over het gebruik van een robot bij operaties voor urologische kankers. Dit betrof zowel prostaat-, blaas- en nierkanker operaties.

Hij analyseerde meer dan 100.000 ingrepen en kwam tot de conclusie dat de grote meerderheid van deze ingrepen tegenwoordig met de assistentie van robotapparatuur wordt uitgevoerd. Overigens verschilde dit nog van kankersoort. Bij prostaatkankeroperaties werd de robot bij bijna 85% van de mannen gebruikt. Bij blaaskanker operaties was dit 32,8% en bij nierkanker operaties 66,1%.

Er werden ook minder complicaties vastgesteld bij een vergelijking van robot geassisteerde ingrepen met open chirurgische ingrepen voor dezelfde indicatie. Een nadeel van robotchirurgie is dat de ingreep langer duurt en dat er hogere kosten aan zijn verbonden. Daar staat tegenover dat het herstel na een robot geassisteerde ingreep veel sneller verloopt. De studie betrof een gedetailleerde analyse van de wereldliteratuur en zal dus ook voor Nederland gelden.

 

Lees verder over prostaatkanker

 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 20 augustus 2018

Neem contact met ons op