Hormonale therapie prostaatkanker veroorzaakt geen dementie of Alzheimer

De standaard therapie voor vergevorderd prostaatcarcinoom is hormonale therapie die de testosteronproductie in het mannelijk lichaam stil legt. Een bekend bij-verschijnsel van deze zogenaamde ‘castratie’-therapie is een vermindering van de cognitieve (geestelijke) functie van de behandelde man.

Eerdere studies hadden aangetoond dat de beïnvloeding van de geestelijke vitaliteit mogelijkerwijze aanleiding zou geven tot een eerdere ontwikkeling van dementie of Alzheimer. Er is nu een grote studie verschenen in de Journal of Clinical Oncology, een leidinggevend tijdschrift op het gebied van kanker waarin deze relatie wordt ontkend.

De studie, die is uitgevoerd in Canada, is ook gepresenteerd op de recente bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology als een van de zogenaamde key note voordrachten. De onderzoekers hebben aangetoond dat er methodologische zwakke punten zaten in de eerdere studies waardoor de relatie hormoontherapie en Alzheimer niet kon worden bevestigd.

Bovendien staan de mechanismen waardoor Alzheimer wordt ontwikkeld helemaal los van de effecten die hormonale therapie en de stopzetting van de testosteronproductie in het mannelijk lichaam teweeg brengen. Deze nieuwe studie betrof meer dan 31.000 mannen die met hormonale therapie werden behandeld. Dit is dus een belangrijke en geruststellende bevinding.

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op