Active surveillance voor laaggradig prostaatkanker wint aan populariteit

Active surveillance voor laaggradig prostaatkanker wint ook aan populariteit in de V.S. Recent verscheen er in de JAMA (Journal of American Medical Association), een leidinggevend Amerikaans tijdschrift een onderzoek waarbij de toepassing van het actief bewaken (active surveillance) voor laaggradig prostaatkanker wordt vergeleken in de periode vóór 2015 met de periode na 2015.

Het betrof een onderzoek bij 125.000 zogenaamde ‘veterans’ van het Amerikaanse leger bij wie niet agressief prostaatkanker werd vastgesteld. Tussen 2005 en 2015 was er slechts 27% mannen onder de 65 jaar ingesloten in een active surveillance protocol. Na 2015 is het percentage gestegen tot 72%.

De houding van active surveillance, in Canada ontwikkeld en eigenlijk vrij snel in Europa (en ook door Andros) gevolgd, begint nu ook duidelijk en terecht terrein te winnen in Amerika. Overigens is ook een gelijksoortig active surveillance programma nu ook in ontwikkeling voor laaggradige borstkanker bij vrouwen.

 

Lees verder over active surveillance

Lees verder over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 24 mei 2018

Neem contact met ons op