Recent schreef ik in de Andros nieuwsbrief een stukje over Kurkuma en kanker. Hierin was de conclusie: “Baat het niet dan schaadt het niet”. Dit had vooral betrekking op urologische kankers in het algemeen en prostaatkanker in het bijzonder. Dit zijn de onderwerpen die bij Andros met zijn centrum voor precisiediagnostiek van prostaatkanker meestal en vooral aan de orde komen.

Terecht werd ik door enkele aandachtige lezers van de nieuwsbrief erop gewezen dat dit niet geldt voor borstkanker. Inderdaad zijn er recent diverse wetenschappelijke publicaties verschenen waarin is aangetoond dat kurkuma een negatief effect op de ontwikkeling van borstkanker zou kunnen hebben. Ook in de lekenpers is dit aan de orde gekomen.

Bij borstkanker, meestal een hormoongevoelige kanker, is dikwijls een hormoonbehandeling met anti-oestrogenen (vrouwelijk hormoon) nodig. Vrouwelijk hormoon kan de groei van borstkanker stimuleren en dit wordt dus met anti-oestrogenen tegengehouden. Een veel gebruikt middel hiervoor is tamoxifen.

Uit onderzoek van o.a. het Erasmus MC (Rotterdam) blijkt nu dat kurkuma-tabletten de hoeveelheid van dit geneesmiddel in het bloed doet afnemen. Dit is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor een positief effect op de te behandelen borstkanker. Deze aanvullende waarschuwing t.a.v. het gebruik van kurkuma bij borstkanker is hier dan ook op zijn plaats.

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief